Tunesië verijdelt aanslag door teruggekeerde Syriëstrijders

De Tunesische veiligheidsdiensten hebben een groots opgezette reeks aanslagen verijdeld en meer dan 30 terreurverdachten ingerekend. De verdachten planden volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken aanslagen op militaire en burgerdoelen in de hoofdstad Tunis en verschillende regio's in het zuiden van het Noord-Afrikaanse land.

In totaal werden 32 verdachten opgepakt bij verschillende operaties door de antiterreureenheden, aldus een woordvoerder van Binnenlandse Zaken.

Het gaat volgens de woordvoerder om aanhangers van de Uqba ibn Nafi-brigade, onder wie enkele teruggekeerde Syriëstrijders. De Tunesische groepering was vroeger gelieerd aan al-Qaida, maar in september vorig jaar veranderden ze van kamp en zworen ze trouw aan de terreurmilitie Islamitische Staat (IS). Aanhangers van de Uqba ibn Nafi-brigade leveren vooral in het bergachtige grensgebied met Algerije strijd tegen het Tunesische leger.

Enkele vermoedelijke terroristen slaagden bij de antiterreuroperatie erin om te ontsnappen. Er werd een opsporingsbericht verspreid.