Tsunamialarm alweer opgeheven na zware aardbeving op Filipijnen

Illustratiebeeld.
Thinkstock Illustratiebeeld.
De Filipijnen zijn getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.9. Het epicentrum bevond zich op 59 kilometer diepte, zo'n 162 kilometer ten zuidoosten van de stad Governor Generoso, helemaal in het zuiden van het land. Vrijwel meteen werd voor een gebied in een straal van 300 kilometer rond het epicentrum een tsunamiwaarschuwing uitgevaardigd. Een drietal uur na de beving werd de waarschuwing weer ingetrokken.

Volgens getuigen op de Filipijnen duurde de beving ongeveer een minuut. Duizenden mensen vluchtten hun huizen uit en kregen de opdracht weg te blijven van stranden uit vrees voor een tsunami. De waarschuwing gold voor tien provincies. Er zijn nog geen berichten over schade of slachtoffers.

Kleinere golven

Twee uur na die aardbeving werden kleinere golven waargenomen. Dat meldt de Filipijnse seismologische dienst (Phivolcs). Die zei niet te verwachten dat de aardbeving zware materiële schade zou aanrichten, maar waarschuwde de bevolking wel voor naschokken.


Aanvankelijk meldde het Amerikaans seismologisch instituut (USGS) dat het om een beving met een kracht van 7.2 ging. De tsunamiwaarschuwing gold voor de kustlijnen van de Filipijnen en Indonesië.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Alain Pattyn

    59 km diep????? Diepste punt is toch ongeveer 11km in de oceanen?