Tsjernobyl 'herleeft' met eerste zonnepark

EPA
Vlak bij de ruïne van de kerncentrale van Tsjernobyl is een park van zowat 3.800 zonnepanelen officieel in gebruik genomen. Het is het eerste zonnepark in de sperzone, nadat daar in 1986 de zwaarste nucleaire ramp in de geschiedenis plaatsvond.

De zonnepanelen zijn goed voor 1 megawatt. De bouw ervan werd eind vorig jaar afgesloten, sinds juli is het park op het net aangesloten.

EPA

Ondanks de reststraling in de sperzone wil de Oekraïense regering de regio opnieuw benutten. Er zullen nog meer zonneparken en ook windmolens gebouwd worden. De voormalige sovjetrepubliek haalt meer dan de helft van haar elektriciteitsbehoefte uit atoomkracht. 

AFP

Op 26 april 1986 ontplofte één van de reactoren in het kernpark van Tsjernobyl toen bij een experiment het reactorhart smolt. Nadien werd een betonnen koepel over de reactor gebouwd. In 2016 werd een nieuwe en ruim 100 meter hoge stalen sarcofaag er overheen geschoven. 

REUTERS3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • DIRK VAN BRUSSEL

    Niks “met ons geld” ! Dit zonnepanelen park is gebouwd met kapitaal van een franse energie-reus (Engie) die daarvoor toelating kreeg van de Oekraïnse regering. Dus Patrick, U slaagt de bal mis.

  • patrick geerinck

    ja ja weer met ons geld stroom word doorverkocht naar het westen geld verdwijnd in de zakken en europa betaalt 2 keer de stroom en de investering.

  • Jakke Troost

    De energie zit daar misschien nog gewoon in de lucht ?