Tsjernobyl 'herleeft' met eerste zonnepark

EPA
Vlak bij de ruïne van de kerncentrale van Tsjernobyl is een park van zowat 3.800 zonnepanelen officieel in gebruik genomen. Het is het eerste zonnepark in de sperzone, nadat daar in 1986 de zwaarste nucleaire ramp in de geschiedenis plaatsvond.

De zonnepanelen zijn goed voor 1 megawatt. De bouw ervan werd eind vorig jaar afgesloten, sinds juli is het park op het net aangesloten.

EPA

Ondanks de reststraling in de sperzone wil de Oekraïense regering de regio opnieuw benutten. Er zullen nog meer zonneparken en ook windmolens gebouwd worden. De voormalige sovjetrepubliek haalt meer dan de helft van haar elektriciteitsbehoefte uit atoomkracht. 

AFP

Op 26 april 1986 ontplofte één van de reactoren in het kernpark van Tsjernobyl toen bij een experiment het reactorhart smolt. Nadien werd een betonnen koepel over de reactor gebouwd. In 2016 werd een nieuwe en ruim 100 meter hoge stalen sarcofaag er overheen geschoven. 

REUTERS4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yves Steenssens

  Alles is beter dan kernenergie ...

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Niks “met ons geld” ! Dit zonnepanelen park is gebouwd met kapitaal van een franse energie-reus (Engie) die daarvoor toelating kreeg van de Oekraïnse regering. Dus Patrick, U slaagt de bal mis.

 • patrick geerinck

  ja ja weer met ons geld stroom word doorverkocht naar het westen geld verdwijnd in de zakken en europa betaalt 2 keer de stroom en de investering.

 • Jakke Troost

  De energie zit daar misschien nog gewoon in de lucht ?