Tsjechische premier roept EU op om grenzen voor migranten te sluiten

REUTERS
De Tsjechische premier Andrej Babis roept op tot een restrictief beleid voor migranten en vluchtelingen in de Europese Unie. "Eerst en vooral moeten we een duidelijk signaal sturen dat Europa gesloten is en niemand hier nog kan komen", aldus Babis in de krant Pravo. Babis is oprichter van de rechtspopulistische ANO-partij.

Volgens Babis moet de Europese boodschap aan migranten en vluchtelingen als volgt klinken: "Blijf thuis en we zullen jullie daar helpen". Tsjechië, Polen, Hongarije en Slovakije waren sterke tegenstanders van het Europese plan uit 2015 om asielzoekers over de unie te verdelen.

Babis, een zakenman van Slovaakse origine wiens minderheidsregering in juni aan de macht kwam, werd multimiljardair in Tsjechië. Momenteel loopt er een onderzoek naar hem omdat hij illegaal Europese fondsen zou hebben gebruikt voor zijn bedrijven. Ondanks het schandaal blijft Babis populair, niet alleen vanwege zijn retoriek tegen migranten en vluchtelingen, maar ook omdat hij zichzelf als een tegenstander van de "corrupte elite" voorstelt.
54 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dia Spor

  Migratie is de karma voor Europa.

 • erik jagers

  In Oost-Europa zijn ze wakker. Ze zijn financiëel steeds minder afhankelijk van de EU. In de toekomende tijden zullen ze zelfs helemaal niet meer afhankelijk zijn. Langzaam maar zeker spreiden ze de vleugels want ze zien daar zeer goed hoe West Europa achteruitgaat en dat willen ze niet. En gelijk hebben ze!

 • Jef Heffens

  Hun periode in de Sovjet unie ligt nog vers in het geheugen. Die vroegere Oost-blok landen zijn zich nog bewust van de realiteit in de wereld. De landen van het vroegere West-Europa kent al zolang vrede (dankzij de Amerikanen in de Navo) zodat ze zijn gaan denken dat dit allemaal vanzelf voor eeuwig zal blijven duren.

 • Jef Heffens

  de grote miskleun is het VN-verdrag omdat alleen Europa dat opvolgt buiten nog een paar uitzondering. Een verdrag is pas geldig als alle partijen dat toepassen.

 • chris delanghe

  had 30 jaar geleden al moeten gebeuren