Tsjechisch-Amerikaanse ruzie over Russische viering WO2-zege

De Tsjechische president Milos Zeman.
REUTERS De Tsjechische president Milos Zeman.
De Tsjechische president Milos Zeman heeft vandaag gezegd dat de deuren van het Praagse Kasteel voortaan gesloten zullen blijven voor de Amerikaanse ambassadeur in Praag, Andrew Schapiro. Laatstgenoemde had namelijk kritiek geuit op het voornemen van het centrumlinkse Tsjechische staatshoofd om op 9 mei de militaire parade op het Rode Plein bij te wonen.

De parade herdenkt jaarlijks de Sovjet-Russische overwinning op Nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog.  Onlangs had de Tsjechische president gezegd dat hij naar Moskou trekt om "onze dankbaarheid uit te drukken dat wij momenteel in ons land geen Duits spreken" en kreeg daarvoor kritiek van de Amerikaanse ambassadeur te slikken.

Zeman was niet gediend van die kritiek. "Ik laat me niet door een ambassadeur overtuigen of ik al dan niet een buitenlandse reis mag ondernemen", zei hij vandaag, aangehaald door het internetportaal Parlamentnilisty.

Op 9 mei blijven de meeste Europese toppolitici weg uit Moskou, officieel uit protest tegen wat zij de "Russische agressie" in Oekraïne noemen. Toch zullen minstens 25 buitenlandse leiders en diverse internationale organisaties de viering op het Rode Plein bijwonen.

Overigens is in de voormalige satellietstaten van de Sovjet-Unie al een tijdje een poging aan de gang om de geschiedenis zo te herschrijven dat de Sovjet-rol in de overwinning op het nazisme geminimaliseerd of zelfs ontkend wordt. De Sovjet-Unie verloor tijdens de oorlog 11 miljoen soldaten - het hoogste aantal van de bondgenotencoalitie tegen Hitler.

De VS-ambassade in Praag heeft vooralsnog niet op de uitspraak van Zeman gereageerd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.