Tsjechen de straat op tegen regering

In Tsjechië zijn duizenden demonstranten op staat gekomen om te protesteren tegen de regering van premier Andrej Babis. In de tweede grootste stad Brno kwamen volgens de politie gisterenavond ongeveer 2.500 mensen op straat.

De demonstranten hadden borden mee met daarop ‘Babis in de gevangenis’ en ‘aftreding’, meldt het persagentschap CTK. Ook in Pilsen, Ostrava en Liberec kwamen honderden mensen samen.

De demonstraties werden voor de vijfde week op rij georganiseerd door het netwerk ‘Miljoenen momenten voor de democratie’. Aanleiding is dat president Babis wordt beschuldigd van subsidiefraude. Het openbaar ministerie moet beslissen of er klachten worden ingediend tegen de oprichter van de populistische ANO-partij. 

Vrees voor corrupte justitie

De demonstranten vrezen dat justitie niet onafhankelijk zal zijn onder de nieuwe minister Marie Benesova. Zij wordt beschouwd als een vertrouweling van president Milos Zeman. De tegenstanders hekelen dat de 71-jarige Benesova het onderzoek tegen Babis kan vertragen.

In hoofdstad Praag vindt er volgende week een grote manifestatie plaats.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sylke Buysse

    "Duizenden" blijkt dus 2500.....de Eurocratische pers wil die Visegradlanden toch zo graag demoniseren, hee....belachelijk gewoon.