Tsjaad en Soedan tekenen zesde vredesakkoord in vijf jaar

De presidenten van Tsjaad en Soedan, Idriss Deby Into en Omar el-Bechir, hebben donderdag een vredesakkoord getekend onder goedkeurend oog van VN secretaris-generaal Ban Ki-moon en de president van Senegal Abdoulaye Wade.

'We verbieden elke activiteit van gewapende groeperingen en het gebruik van ons grondgebeid om een ander land te destabiliseren', staat in de tekst van het akkoord dat een definitief einde van de oorlog tussen beide landen en de onveiligheid in de regio moet betekenen.

Zesde akkoord
Het is al het zesde akkoord in vijf jaar tussen beide landen om het conflict op te lossen. De Soedanese president had dinsdag nog zijn twijfels geuit over het nieuwe vredesakkoord. De vorige vijf zijn immers nooit gerespecteerd. Het akkoord van Dakar komt er bovendien enkele uren nadat de regering van N'Djamena nog beschuldigingen had geuit.

Volgens hem zouden rebellen vanuit Soedan Tsjaad zijn binnengedrongen. Maar noch het Franse leger dat in Tsjaad aanwezig is, noch de Europese troepenmacht (Eufor) konden dit bevestigen. Soedan deed donderdag in Dakar deze beschuldigingen af als 'complete nonsens'. (afp/mvl)

UNKNOWN