Tsipras wil einde Europese sancties tegen Rusland

Photo News
De Griekse premier Alexis Tsipras heeft tijdens een bezoek aan Oekraïne de opheffing van de Europese sancties tegen Rusland bepleit. "Deze sancties hebben de Griekse economie geraakt", zo verklaarde hij op een persconferentie met president Petro Porosjenko.

De Europese Unie handhaaft sinds 2014 zware economische sancties tegen Rusland omwille van de Russische rol in het conflict in Oekraïne. Rusland riposteerde met een embargo op Europese landbouwproducten.

"Langs de ene kant begrijpen we dat er een adequaat antwoord op de gebeurtenissen nodig was. Langs de andere kant vinden wij dat alle sancties vervangen moeten worden door andere maatregelen", aldus Tsipras, die niet aangaf welke andere maatregelen dan wel genomen zouden kunnen worden.

De Europeanen koppelen de opheffing van de sancties aan de uitvoering van de vredesakkoorden van Minsk. Die moeten een einde maken aan het conflict tussen de prowesterse regering in Kiev en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land.

Ook andere Europese lidstaten, waaronder Italië en Spanje, hebben al laten verstaan dat ze de sancties tegen Moskou liever kwijt dan rijk zijn. Het embargo weegt op hun landbouwsector. Geen enkele lidstaat verzette zich echter toen de sancties eind vorig jaar met zes maanden werden verlengd.