Tsipras tegen Michel: "We moeten oplossing vinden die democratie én Europese regels respecteert"

De Griekse eerste minister Alexis Tsipras is vanochtend ontvangen in de ambtswoning van de Belgische premier Charles Michel. Ze zijn het erover eens dat Europa moeilijke tijden doormaakt en dat oplossingen gevonden moeten worden die meer economische groei mogelijk maken. Zonder dieper in te gaan op de Griekse crisis zei Tsipras: "We moeten oplossingen vinden die de stem van de kiezer respecteren, maar die ook respect tonen voor de Europese regels en normen".

Tsipras had zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis meegebracht. Daarom was ook de Belgische minister Johan Van Overtveldt op de afspraak. Varoufakis en Van Overtveldt zaten gisterenavond nog samen op de eurogroep. Daar leidden de discussies over het Griekse schuldenprobleem en de gewraakte saneringen niet tot een doorbraak.

Na een onderhoud van ongeveer een uur legden Michel en Tsipras vandaag elk een verklaring af. Op de Griekse crisis - Tsipras wil komaf maken met de saneringen "die tot meer ongelijkheid leidden" en vraagt een nieuw akkoord met zijn Europese partners - gingen ze niet in. Michel zei wel dat hij ervan overtuigd is dat "de magie van Europa altijd oplossingen heeft voortgebracht, ook wanneer dit onmogelijk leek". De premier riep op tot creativiteit.

Tsipras beaamde dat Europa op een cruciaal punt staat. "We moeten oplossingen zoeken die voor iedereen goed zijn. We moeten respect tonen voor de democratie, voor de stem van de kiezer, maar ook voor de Europese regels en normen." De Griekse eerste minister herhaalde dat de tijd gekomen is om het geweer van schouder te veranderen. "We hebben een Europese agenda nodig die groei toelaat, niet alleen voor Griekenland, maar voor heel Europa."

Na een onderhoud van ongeveer een uur legden Michel en Tsipras elk een verklaring af.
BELGA Na een onderhoud van ongeveer een uur legden Michel en Tsipras elk een verklaring af.