Tsipras stapt op als Grieken voor nieuwe besparingen stemmen

Als de Grieken in het referendum aanstaande zondag voor nieuwe door de trojka opgelegde besparingsmaatregelen stemmen, stapt premier Tsipras op. Hij wil met een "oxi" of "nee" van de Grieken zijn onderhandelingspositie met Europa en het Internationaal Monetair Fonds verstevigen. Tsipras denkt dat hij sterker staat als de Grieken nieuwe bezuinigingen niet zien zitten.

Tsipras benadrukte dat een "nee" na het referendum niet noodzakelijk gelijkstaat aan een grexit, waarbij Griekenland de eurozone verlaat en de drachme opnieuw invoert. Bij een "ja" wil hij geen premier blijven.

Tsipras had gisterenavond al aangekondigd dat Griekenland een schuld van 1,5 miljard dollar niet zal kunnen terugbetalen aan het IMF. De deadline voor die terugbetaling is vandaag. Tsipras hoopt na het referendum van zondag wel opnieuw te kunnen onderhandelen met de schuldeisers. Gisteren kwamen in Athene duizenden mensen op straat om hun steun aan de regering van Tsipras te betuigen.

Grexit te duur
Gisteren verklaarde Tsipras tijdens een tv-interview dat Griekenland niet uit de eurozone zal worden gegooid. De kosten van een vertrek van een lid van de muntunie zijn immers enorm, zo stelt Tsipras.

Volgens hem is de zoegnaamde grexit dan ook niet de opzet van de schuldeisers. Maar hun voorstellen komen neer op een ultimatum aan de Grieken en is een deal die geen oplossing biedt voor de crisis, aldus Tsipras. Griekenland heeft volgens hem alles gedaan om een overeenkomst te bereiken.

Onderhandelingspositie versterken
Het referendum over de voorstellen van de schuldeisers moet de Griekse onderhandelingspositie versterken, aldus de premier. Hoe sterker de afwijzing door de Griekse bevolking, hoe sterker de Grieken staan in de onderhandelingen, meldde Tsipras. Het uiteindelijke doel is om de onderhandelingen voort te zetten.

Tusk: "Afwijzing zorgt voor minder onderhandelingsruimte"
Maar met die uitspraak van Tsipras is EU-president Donald Tusk het verre van eens. "Als iemand meent dat de Griekse overheid een sterkere onderhandelingspositie heeft bij een 'nee', dan zit die fout. Ik ben bang dat zo'n resultaat zorgt voor nog minder onderhandelingsruimte".

Het referendum vindt zondag plaats. De regering heeft de Grieken opgeroepen 'nee' te stemmen tegen de voorstellen van de schuldeisers.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
Duizenden Grieken betuigden gisteravond in Athene hun steun aan de regering Tsipras en een "neen"-stem tijdens het referendum van aanstaande zondag.
PHOTO_NEWS Duizenden Grieken betuigden gisteravond in Athene hun steun aan de regering Tsipras en een "neen"-stem tijdens het referendum van aanstaande zondag.