Tsipras legt 'definitieve oplossing' neer bij EU-leiders

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft naar eigen zeggen een voorstel neergelegd bij de leiders van de Europese Unie dat hij omschrijft als de 'definitieve oplossing' voor de impasse tussen het land en zijn geldschieters.

Dat werd zondag bekend, vooruitlopend op de bijeenkomst maandag van de ministers van Financiën van de eurozone en later de Eurotop van staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden.

Tsipras heeft de regeringsleiders van Duitsland en Frankrijk, en ook voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, telefonisch ingelicht. Details van het nieuwe voorstel zijn vooralsnog niet bekend.

In een verklaring gaf Tsipras aan dat het 'definitieve voorstel' voor alle partijen het beste en het voordeligste is en 'het probleem niet verder uitstelt'. Tsipras vliegt zondagavond al naar Brussel.

Naar verluidt hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande de afgelopen dagen zware druk op Tsipras uitgeoefend, en benadrukt dat de vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders maandagavond er niet is om te onderhandelen. Ze eisten, aldus de Britse zakenkrant Financial Times, vooraf een akkoord op hoofdlijnen met de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).

De pensioenen zijn veruit het grootste struikelblok tussen Griekenland en zijn geldschieters, zo blijkt uit details van de uitgelekte plannen van beide kampen. In het Griekse voorstel dat maandag uitlekte, levert de versobering van vervroegde pensionering in 2016 een bedrag op van 71 miljoen euro.

De pensioenen zijn veruit het grootste struikelblok tussen Griekenland en zijn geldschieters

Waanzin

Intussen zegt het hoofd van de grootste bank van Griekenland in een interview met de BBC dat het "waanzin" zou zijn om maandag niet tot een akkoord te komen over de Griekse schuldencrisis.

Volgens Louka Katseli, aan het hoofd van de Nationale Bank van Griekenland, is er geen onmiddellijke dreiging dat de Griekse banken zonder geld vallen. Maar, zo zegt ze, de situatie is wel ernstig en kan zonder akkoord nog erger worden.

De Italiaanse premier Matteo Renzi toonde zich zondag alvast optimistisch. Een akkoord met de Grieken is mogelijk, aldus Renzi.

Minister Varoufakis kwam zoals gewoonlijk met de motorfiets naar de regeringsbijeenkomst.
AP Minister Varoufakis kwam zoals gewoonlijk met de motorfiets naar de regeringsbijeenkomst.

Conclaaf

Het Griekse kabinet was vandaag in conclaaf over de te voeren strategie bij de gesprekken morgen. Aan premier Alexis Tsipras de zware taak om enerzijds zijn verkiezingsbeloften te houden en bezuinigingen te beëindigen en anderzijds een bankroet van Griekenland te voorkomen.

De onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers duren nu al maanden. Er is tegelijkertijd voor miljarden aan spaartegoeden door Grieken weggehaald bij de banken. Alleen al afgelopen week werd voor 4 miljard euro aan kapitaal opgenomen. 
 
Waar experts de rampscenario's voor Griekenland, zoals een failliet, kapitaalcontroles en verdere economische achteruitgang veelal hebben geschetst, houden de Grieken moed. Wel werden de meest recente Griekse voorstellen voor hervormingen en bezuinigingen, in ruil voor verdere financiële steun van de geldschieters, eerder nog weinig geloofwaardig en serieus genoemd.