Tsipras: "Griekenland laat zich niet chanteren"

Alexis Tsipras
AP Alexis Tsipras
De Griekse eerste minister Alexis Tsipras is ontstemd over hoe de eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone, woensdagavond verlopen is. Hij spreekt van intimidatie. "Maar Griekenland chanteert niet en laat zich niet chanteren", zei hij gisteren na zijn allereerste Europese top.

Op de eurogroep werd woensdag geen vooruitgang geboekt over de verdere behandeling van de Griekse crisis. Minister van Financiën Yanis Varoufakis en zijn collega's geraakten het zelfs niet eens over een gemeenschappelijke verklaring.

Volgens Alexis Tsipras verliep de vergadering van woensdag volgens "een scenario van intimidatie" en werd de Grieken duidelijk gemaakt dat hun land failliet zou gaan als ze de voorstellen van de andere landen niet aanvaardden. "Maar wij hebben niet getekend en dus heeft er zich geen catastrofe voorgedaan", zei hij.

Het enige opzet, zowel van de eurogroep van woensdag als van de vergadering van aanstaande maandag, is om de overgang mogelijk te maken tussen het steunprogramma dat eind deze maand afloopt en "een nieuw Grieks programma", oordeelt Tsipras. Zoals bekend wil hij af van de zware saneringen binnen het kader van dat steunprogramma.

Ondanks het echec van woensdag kwamen Tsipras en eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem gisteren overeen dat Griekenland en zijn internationale kredietverleners de komende dagen een technische evaluatie gaan maken van de overeenkomsten tussen het programma en de plannen van de nieuwe regering. "Een technisch akkoord wil zeggen dat er een politiek akkoord is", legde Tsipras uit. "Heel de discussie en de evolutie van vandaag tonen aan dat er een wil is voor een politiek akkoord." De Griekse premier acht het bewezen dat niemand wil dat de eurozone uit elkaar valt.