Tsipras: "Griekenland kan financieel weer op eigen benen staan"

Grieks premier Alexis Tsipras.
Grieks premier Alexis Tsipras.
Griekenland steekt nog altijd diep in de schulden, maar kan desondanks dit nieuwe jaar weer op eigen benen staan. Premier Alexis Tsipras verkondigde die positieve verwachting vandaag en sprak van "een mijlpaal bij het overwinnen van de crisis".

Tijdens een bijeenkomst met zijn kabinet maakte Tsipras gewag van een reeks noodzakelijke maatregelen die nodig zijn om de crisis verder te bezweren. Hij doelde onder meer op privatiseringen, nieuwe afspraken over het recht op staken en de omgang met noodlijdende banken. Het Griekse parlement buigt zich komende week over een wetsontwerp met deze maatregelen.

Wijziging stakingsrecht

De achterban van zijn eigen linkse partij Syriza zal vooral moeite hebben met de wijziging van het stakingsrecht. Volgens het wetsontwerp is een staking in de toekomst alleen rechtsgeldig als de meerderheid van de leden van een vakbond, de werknemers van een bedrijf of overheidsinstantie vóór zijn.

Griekenland ontving sinds 2012 miljarden aan noodleningen van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. In ruil daarvoor moesten onder meer verregaande bezuinigingsmaatregelen worden getroffen.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Maerten

  Griekenland was slachtoffer van haute finance die hele wereld in wurggreep houdt en zolang men rechts blijft stemmen,zullen grote banken het voor het zeggen hebben samen met multinationals.Ik steek mijn middelvinger op naar dat wereldje met als antwoord mijn ultrazuinige manier van leven..dus onafhankelijk van donker kapitalistenwereldje.

 • Dan Midden

  1 april is vroeg dit jaar!

 • stavros kanakaris

  De Griekse kultuur, taal, bevolking staat al 3.000 jaar op eigen benen.

 • Patricia Vanneste

  Ik ben echt blij om dit te lezen! Zij zijn voor mij het vriendelijkste volk dat bestaat......nu zal het toerisme zegevieren, zo'n mooi land met zijn eilanden, op culinair top, en hun gastvrijheid, altijd met de glimlach.....leve Griekenland en doe zo voort!!!!!!

 • frans Venloo

  Dat is tenminste goed nieuws . Nu nog hun schulden kwijtschelden en het is weeral een in orde en wij maar betalen .