Tshisekedi klaagt leegroof door Congolese top aan

Etienne Tshisekedi.
UNKNOWN Etienne Tshisekedi.

Het Congolese oppositielid Etienne Tshisekedi klaagt de "roofeconomie" en de "straffeloosheid" in de Democratische Republiek Congo aan, "ondanks de oprichting van democratische instellingen". Hij deed dat vandaag in een persbericht.

Vanuit Johannesburg, waar hij al meer dan vijf maanden verblijft, stelt de historische leider van de Unie voor Democratie en Sociale Vooruitgang (UDPS) vast dat er in DRC "een florerende roofeconomie" blijft bestaan en een heerschappij van de "straffeloosheid", onder andere door een Rekenhof "zonder infrastructuur, voldoende competentie of middelen".

Buitensporige lonen
"De roofbouw tiert welig aan de top van de staat, dankzij allerhande verduisteringen en door exuberante lonen en een levenswijze van parlementsleden, ministers en ambtenaren die buiten proportie is", aldus Tshisekedi.

Corruptie
Hij klaagt ook de corruptie aan bij openbare aanbestedingen, exploitatievergunningen, fiscale transacties etc. De partij van Tshisekedi boycotte in 2006 de historische verkiezingen die geleid hebben tot de oprichting van democratische instellingen.

Gigantische rijkdommen
De Democratische Republiek Congo bezit gigantische natuurlijke rijkdommen, zoals 34 procent van de kobaltreserves ter wereld, 10 procent van de kopervoorraad en goud, diamanten en petroleum.
Maar vijfenzeventig procent van de 60 miljoen inwoners leeft met minder dan een dollar per dag, zo blijkt uit cijfers van de VN. Meer dan 1.200 mensen sterven er elke dag door gebrek aan voedsel en zorg. (belga/eb)