Trumps kritiek op 'shutdown' tijdens ambtstermijn Obama keert als een boemerang in zijn gezicht terug

EPA
De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een reeks tweets de schuld voor de shutdown van de VS in de schoenen van de Democraten geschoven. Als ze hadden gewild, hadden de Democraten "gemakkelijk een akkoord kunnen sluiten", zo klinkt het. Bij de shutdown in 2013 had Trump nog kritiek geuit op de toenmalige president Barack Obama. 

De shutdown in de VS is om middernacht lokale tijd ingegaan, omdat de Democraten en de Republikeinen het in de Senaat niet eens raakten over de tijdelijke financiering van de federale overheid in Washington. Als gevolg daarvan worden de meeste overheidsdiensten bevroren. Enkel de diensten die als essentieel worden beschouwd, zoals Homeland Security of de FBI, blijven normaal functioneren.

Trump heeft via Twitter de verantwoordelijkheid voor die shutdown bij de Democraten gelegd, die "gemakkelijk een akkoord hadden kunnen sluiten, maar in plaats daarvan beslisten om een shutdown-beleid te voeren". De Democraten "zijn meer bezorgd om de illegale immigranten dan om ons leger en om onze heel gevaarlijke zuidgrens", stelt Trump. "Dit is de eerste verjaardag van mijn presidentschap en de Democraten wilden me een mooi geschenk geven", schrijft hij nog.

Shutdown 2013 onder Obama

Bij de vorige shutdown van de VS, in 2013, had Trump uitte Trump nog kritiek op de toenmalige president van de Verenigde Staten, Barack Obama. Op sociale media worden nu beelden gedeeld van een interview met de zender Fox News waarin Trump benadrukt dat de oorzaak van een shutdown in de eerste plaats bij de president ligt. "De president is de leider. Hij moet iedereen samen krijgen en leiden", klonk het in 2013. Toen duurde de shutdown in totaal zestien dagen.

De president is de leider. Hij moet iedereen samen krijgen en leiden

Trump met de vorige shutdown, in 2013, onder Obama30 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Joris Thijs

  Karel Van Wolferen is ook iemand die MH17, de aanslagen op Hebdo en die van London als complot theorieen aanziet.... Niet de beste bron...

 • Remi Verbeke

  Meneer Pete ken je Karel van Wolferen, zoek dit eens op en lees en luister wat deze man te zeggen heeft over Trump, over het systeem en wat er allemaal achter zit......en dit is niet in de toekomst kijken maar de realiteit.....

 • leen hanssens

  Hij kan alleen twitteren en handtekeningen zetten. Kan iemand die mens leren schrijven en communiceren?

 • Jens van den Broeck

  Het zijn altijd degenen die zich democraten noemen, die doorgaans de democratie blokkeren.. Go Trump

 • Franky Vanhoof

  Trump probeert zijn deel van de wereld leefbaar te houden. Ik zou dat hier ook graag hebben.