Trumps advocaten willen niet dat hij zich door speciaal aanklager Mueller laat ondervragen

AFP
Verschillende advocaten van VS-president Donald Trump hebben hem volgens mediaberichten afgeraden zich te laten ondervragen in het Rusland-onderzoek door speciaal aanklager Robert Mueller. Ze zijn bezorgd dat Trump de onderzoekers leugens zal vertellen en zich zo schuldig zal maken aan een strafbaar feit, schrijft de New York Times, die vier personen citeert die vertrouwd zijn met de kwestie.

Trump zelf verklaarde twee weken geleden dat hij met de speciale aanklager wou praten. Hij wou dat zelfs onder eed doen. Maar het hangt dus af van zijn advocaten, blijkt uit het krantenbericht.

De inlichtingendiensten van de VS beschuldigen Rusland ervan dat het zich via cyberaanvallen gemengd heeft in de presidentsverkiezingen, om Trump te helpen zijn tegenstander Hillary Clinton te schaden. Mueller onderzoekt of er illegale afspraken bestonden tussen Trumps campagneteam en Moskou. Ook zou hij onderzoeken of Trump gepoogd heeft het onderzoek te ondermijnen.

Als de president een verhoor afwijst, rest Mueller nog de mogelijkheid om hem te dagvaarden voor een jury. Trumps advocaat John Dowd, zijn plaatsvervanger en meerdere adviseurs zijn van mening dat Mueller mogelijk zal terugdeinzen voor een dergelijke dagvaarding, schreef de New York Times. Toch zouden niet alle advocaten van Trump dezelfde mening zijn toegedaan. Volgens de New York Times pleitte advocaat Ty Cobb ervoor om mee te werken met Mueller.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dantès

  Zouden dat dezelfde advocaten zijn die ook niet wilden dat hij zijn belastingaangifte bekend maakte?

 • Diane Bernaerts

  Dat was te denken, dat zijn verklaring dat hij graag wilde getuigen, gebakken lucht was.

 • Edmond Dantès

  Dit zou als een boemerang kunnen terugkeren, als Mueller hem een dagvaarding voor de grand jury stuurt kan hij deze niet afwijzen en mag hij daar geen bijstand van zijn advocaten krijgen.

 • Pete Schoonhuys

  Hoe zou dat nu komen? Misschien omdat hij in het verleden al een aantal maal betrapt is op liegen onder ede? Of omdat hij zo stom is dat hij zichzelf in een positie praat waar hij niet meer uit komt? Hopelijk wordt hij verplicht om te praten met Mueller.

 • annie dupont

  in eigen kamp weten ze dat trump een leugenaar is ... zo geloofwaardig is trump dat zijn eigen advocaten hem als leugenaar bestempelen ....