Trump zwakt strijdlustige toon af: “Handelsoverleg met China gaat succesvol verlopen”

Donald Trump tijdens het Iftar-diner in het Witte Huis.
Photo News Donald Trump tijdens het Iftar-diner in het Witte Huis.
Zowel de Amerikanen als de Chinezen komen enigszins terug op de agressieve toon die werd aangeslagen in het handelsconflict tussen beide landen. De Amerikaanse president Donald Trump zei gisteren tijdens een Iftar-diner in het Witte Huis dat hij het gevoel heeft dat "het handelsoverleg succesvol gaat verlopen" als hij zijn Chinese collega Xi Jinping over enkele weken ontmoet op de G20-top in Japan.

Ook van Chinese zijde kwamen positieve geluiden. Zo sprak topdiplomaat Wang Yi van een win-winsituatie die mogelijk is als "beide kanten slim genoeg zijn om aan elkaars eisen te voldoen".

De Amerikanen verhoogden afgelopen vrijdag de invoerheffingen op zo'n 200 miljard dollar aan Chinese goederen en overwegen die uit te breiden naar een bijkomende 300 miljard dollar aan producten. Het gaat dan onder meer om kinderkleding, speelgoed, mobiele telefoons en laptops, blijkt uit een lijst die de Amerikaanse administratie publiceerde. Die uitbreiding zou ten vroegste einde juni ingaan.

De Chinezen sloegen gisteren terug door aan te kondigden dat de importtarieven op zo'n 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen zullen verhogen vanaf 1 juni. Analisten waarschuwen dat dit de Amerikaanse economie kan schaden, en zelfs in een recessie kan duwen.

De beurzen gingen vandaag weer wat hoger, na de stevige verliezen van de voorbije dagen.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Herremans

  Weet Trump wie een groot deel van de Amerikaanse staatsschuld voorschiet?

 • Guido Pintens

  het wordt dagelijkse kost voor Trump : de beurzen manipuleren om met voorkennis véél geld te verdienen. Het is overduidelijk : eerst vuur stoken, beurzen diep in het rood en dan een pak aandelen kopen. De dag erna gaan zalven, de beurzen allemaal in het groen. Dus dikke winst. En dan zeggen dat zijn supporters dat van geen kanten doorhebben, en hem de beste president ooit vinden omdat hij zijn belachelijk salaris van president niet wil hebben en "gratis werkt"

 • Gino Denil

  Trump wil gewoon wat goedkoop aandelen kopen. Wat hij eigenlijk doet is gewoon beursmanipulatie.

 • Peet V gilst

  amerika heeft china harder nodig dan andersom...china de nieuwe wereldmacht , wen er maar alvast aan

 • DIRK VAN BRUSSEL

  compleet gestoord. eerst oorlog stoken om daarna doen of er niets aan de hand is. draaien als een weerhaan