Trump zet oorlog tegen sociale mediabedrijven verder en lanceert kliklijn om “censuur” aan te geven

"Socialemediabedrijven moeten de vrijheid van meningsuiting net beschermen", zegt het Witte Huis.
Witte Huis "Socialemediabedrijven moeten de vrijheid van meningsuiting net beschermen", zegt het Witte Huis.
Komt het nog goed tussen Donald Trump en bedrijven als Facebook, Twitter en Instagram? Het Witte Huis heeft een tool gelanceerd waarop Amerikanen kunnen aangeven dat ze “uit politieke vooringenomenheid gecensureerd” worden door die socialemediabedrijven. Een gevaarlijk precedent, vrezen critici.

Op het formulier, dat op de website van het Witte Huis staat, kunnen gebruikers hun “verhaal delen met president Trump”, valt er te lezen. “Socialemediaplatformen zouden de vrijheid van meningsuiting moeten bevorderen. Toch merken te veel Amerikanen dat hun account wordt opgeschort, verbannen of foutief aangegeven om onduidelijke ‘schendingen’ van het beleid. Ongeacht je overtuigingen, als je vermoedt dat zo’n actie tegen jou is ondernomen uit politieke vooringenomenheid, deel dan je verhaal met president Trump.”

Trump en de Republikeinen klagen al jarenlang over wat ze zien als ‘vooringenomenheid’ bij bedrijven als Facebook, Twitter en Instagram. Volgens hen worden vooral conservatieve stemmen monddood gemaakt op de ‘linkse’ platformen uit Silicon Valley. De Republikeinen hielden zelfs al hoorzittingen in het Congres waar onder andere ook Facebook-baas Mark Zuckerberg op de rooster werd gelegd. En twee weken geleden reageerde de president woedend toen Facebook aankondigde uiterst rechtse commentatoren als Alex Jones van zijn platformen te hebben geschrapt.

Wie zijn verhaal wil doorgeven, wordt gevraagd zijn gegevens en accountnaam achter te laten en kort uit te leggen wat er precies is gebeurd. De klager kan zijn klacht richten tegen Facebook, Instagram, Twitter, YouTube of ‘andere’ en ook screenshots mee sturen.

Het formulier verzamelt echter ook e-mailadressen van klagers “om je op de hoogte te houden van president Trumps strijd voor de vrijheid van meningsuiting zonder de betrokkenheid van platformen als Facebook en Twitter”. En om te bevestigen dat ze geen robot zijn, krijgen de klagers geen gebruikelijke ‘captcha’ waarbij je een unieke code moet overtypen, maar wel de vraag in welk jaar de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring is getekend. (Wat trouwens redelijk ineffectief is, aangezien het vaste antwoord ‘1776' evengoed automatisch kan worden ingegeven.)

Twitter zegt over de nieuwe tool dat het zijn regels “onpartijdig oplegt aan alle gebruikers, ongeacht hun achtergrond of politieke voorkeur”.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Dus mensen als Alex Jones mogen van Trump vrolijk hun complottheorieën blijven verspreiden en beweren dat de slachtoffers van bv. Sandy Hook "fake" zijn en dat hun graven leeg zijn?

 • ivan de ridder

  Perfect, dan kan men direct massaal beginnen klikken over zijn POTUS twitter account, evengoed een bron van censuur aangezien het enkel ter verering van zijn eigen persoon is.

 • Pepijn dever

  Johan, dat is niet helemaal waar , als ze bepaalde meningen verwijderen dan doen ze aan editing en zijn ze content-creators waaronder ze dan onder de perswet vallen.

 • Karel Dierckx

  De grondwet bepaalt de rechten van de burgers ten opzichte van de staat, Dirk Van Dessel, niet ten opzichte van andere burgers of bedrijven. Zelfs al zouden sommige sociale media gebruikers weren op basis van politieke overtuiging dan is dat op zich nog steeds legaal.

 • johan fransaert

  dit zijn privé bedrijven dus ze kunnen hun eigen regels opleggen, je bent ook niet verplicht om van hun diensten gebruik te maken maar als je het wel doet is het volgens hun regels.