Trump zet nu ook nationale veiligheidsadviseur aan de deur en vervangt hem door 'super hawk' John Bolton

John Bolton, Trumps nieuwe adviseur nationale veiligheid.
REUTERS John Bolton, Trumps nieuwe adviseur nationale veiligheid.
Al een week lang circuleren er geruchten dat de Amerikaanse president op zoek was naar een vervanger voor zijn adviseur nationale veiligheid, generaal H.R. McMaster. Die heeft hij nu gevonden in John Bolton, zo deelt Donald Trump zelf mee via Twitter.

Generaal H.R. McMaster staat erom bekend zeer intelligent, erg belezen en relatief matig te zijn. Trump zou het echter nooit echt goed met hem hebben kunnen vinden. De Washington Post berichtte vorige week dat de president vindt dat hij te star is en klaagde dat zijn briefings te lang duren en irrelevant lijken.

McMaster zal met pensioen gaan, zo deelt het Witte Huis mee. Volgens het Witte Huis is zijn vertrek een beslissing die de generaal nam in samenspraak met de president, met wederzijdse instemming en in alle vriendschappelijkheid.

Trump stuurde H.R. McMaster vandaag de laan uit.
Photo News Trump stuurde H.R. McMaster vandaag de laan uit.

Het was geen geheim dat het vaak botste tussen de generaal en Trump, maar in Washington werd gehoopt dat McMaster Trump ervan zou kunnen weerhouden om roekeloze beslissingen te nemen. De ernstige McMaster, met zijn voorliefde voor discipline en zijn grondige dossierkennis vormde immers een tegenpool voor de wispelturige president, die weinig interesse lijkt te hebben voor details en nuances van complexe aangelegenheden van nationale veiligheid.

Het hek was helemaal van de dam toen mcMaster in februari tijdens een veiligheidsconferentie in München zei dat het bewijs voor de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 onbetwistbaar was. Trump fulmineerde vervolgens op Twitter en zei dat de enige samenzwering er een was tussen Rusland en Hillary Clinton.

Havik

De Amerikaanse president koos John Bolton als vervanger voor McMaster. De Republikein staat in Washington gekend als een "super hawk" (een havik, red.), een voorstander van een erg agressief buitenlands beleid. De 69-jarige Bolton pleit voor een harde aanpak van Rusland en voor militaire acties tegen Iran en Noord-Korea. 

Het is niet de eerste keer dat Bolton, een advocaat, een functie krijgt binnen de regering. Onder George W. Bush was hij staatssecretaris voor Wapenbeheersing en Internationale Veiligheid. Het was in die functie dat Bolton zich uitte als een hevige voorstander van de invasie van Irak in 2003, die zo bleek later, gebaseerd was op valse en overdreven inlichtingen over Saddam Hoesseins massavernietigingswapens en banden met terreurorganisaties.

Tijdens de ambtstermijnen van Ronald Reagan en George Bush Sr. vervulde Bolton verschillende functies op het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Justitie en bij USAID, het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling. Van augustus 2005 tot december 2006 was hij ook actief als VS-ambassadeur voor de Verenigde Naties.

De voorbije jaren trad Bolton vaak aan als conservatieve commentator in de media. Daar verdedigde hij een harde aanpak van Pyongyang om te vermijden dat het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma een bedreiging zou gaan vormen voor de VS. Bolton is net als Donald Trump ook een tegenstander van de nucleaire overeenkomst met Iran.

Op 9 april zal Bolton officieel aan zijn ambtstermijn beginnen. Hij  heeft al meermaals zijn visie over buitenlands beleid gedeeld met de Amerikaanse president. Vandaag was hij in het Witte Huis om zijn nieuwe functie met Trump te bespreken.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MICHELINE GEVERS

  Beste mensen wat we ook denken ,zeggen en schrijven over President Trump, raakt niemand. Wij kunnen hem niet stoppen, en diegenen die dat wel zouden kunnen hoort men niet . Heeft in Amerika dan niemand buiten de president iets te zeggen? Zien de Republikeinen dan niet dat hij hen mee belachelijk maakt? Zien ze daar dan niet wat er echt gebeurd? Dat wordt dus een dictatuur. De hele wereld lacht met Trump en Trump lacht met de hele wereld. Hoelang nog?

 • Diane Bernaerts

  Go Trump? Go, met een oorlog tegen Iran of Noord-Korea te beginnen en de wereld in het verderf te storten, omdat de narcistische bullebak zot van frustratie is over Russiagate, Stormy Daniels, enz., en zo de aandacht wil afleiden? En Jean De Grande: zelfs al zou de WP een roddelblaadje zijn, is het soms niét waar dat havik Bolton de nieuwe veiligheidsadviseur is, en dat aldus de wereld weer wat onveiliger is geworden?

 • eddie deleener

  go Trump!

 • Meert Dominique

  "McMaster staat erom bekend zeer intelligent, erg belezen en gematigd te zijn". Normaal dat Donald hem niet moet hebben. De vraag is waarom heeft hij hem gekozen? Trump heeft geen medewerkers, enkel jaknikkers en klotelikkers nodig.

 • Peter Bonacasa

  Alles, maar dan ook alles om de aandacht af te leiden van zaken die hem in een slecht daglicht stellen. Hopelijk zijn dit de laatste loodjes, want op deze manier zijn we regelrecht op weg naar een nieuwe oorlog in het MO. Het ultieme afleidingsmanoeuvre...