Trump zet NAVO onder druk over defensiebudget: "VS is niet grootste spaarvarken ter wereld"

Trump samen koning Filip, NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Belgische premier Michel op de foto bij de opening van het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO in Brussel vorig jaar in mei.
BELGA Trump samen koning Filip, NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Belgische premier Michel op de foto bij de opening van het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO in Brussel vorig jaar in mei.
De Amerikaanse president Donald Trump zet de NAVO-landen onder druk om meer geld uit te geven aan defensie. Bij de NAVO-top, volgende week in Brussel, zal hij de deelnemende landen vertellen dat de Verenigde Staten niet het "grootste spaarvarken van de wereld is", zo liet zijn woordvoerder weten.

Gisteren werd al bekend via The New York Times dat Trump enkele NAVO-landen, waaronder Nederland, een stevige brief heeft gestuurd waarin de landen werden aangespoord hun defensieuitgaven te verhogen tot 2 procent van het bruto binnenlands product, zoals in 2014 is afgesproken. In de brief zou Trump impliciet dreigen met verminderde Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa.

Juist vorige week werd bekend dat het Pentagon onderzoek doet naar het verminderen van de Amerikaanse troepen in Duitsland. Met name dat land krijgt kritiek van Trump, omdat het volgens de Amerikaanse president een  voorbeeldrol heeft in de NAVO.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dantès

  Met een krijgsmacht op het niveau van Frankrijk of Engeland zou Amerika nog steeds meerdere keren de wereld kunnen vernietigen, maar ook nog genoeg over houden om degelijk onderwijs en een correcte sociale zekerheid uit te kunnen bouwen.

 • emiel wouters

  En heren van de EU, ook hier heeft hij weeral gelijk. De VS zijn altijd de grootste geldschieters van de NAVO geweest. Dit mag en moet eens gezegd worden. En wat doen wij. wij gaan als vergelding misschien de RAFAL kopen. een vliegtuig waar dat de modelbouwers mee spelen om hun WE-tje door te brengen. Leer eerst u aan de afspraken te houden, voor je nog een top durft te organiseren en jullie je daar belachelijk zult maken.

 • Michel Van Limbergen

  Zeer simpel Trump, kras op!

 • Frans Peeters

  Hoe kan het dat sommigen wapens goed vinden voor de vrede in EU? Teveel indianen verhalen gehoord zeker

 • Rudi De Groof

  De NAVO teert al sinds zijn ontstaan op de kap van de VS. Buiten Engeland is geen enkel ander land in Europa in staat om op militair gebied zijn mannetje te staan. Het verbaasd mij al jaren dat de VS hier nooit tegen in opstand gekomen is.