Trump zet Cuba verder onder druk

AFP
De Amerikaanse president Donald Trump wil de socialistische regering in Cuba verder onder druk zetten. Vandaag is in regeringskringen vernomen dat Trump het Amerikaanse burgers mogelijk wil maken om buitenlandse bedrijven aan te klagen die onroerend goed benutten dat onteigend werd tijdens de revolutie van 1959.

Aanleiding vormt het derde deel van de zogenaamde Helms-Burton-wet van 1996, die door de voorgangers van Trump altijd werd opgeschort. 

Economie

Als dat deel in werking treedt, kunnen Amerikaanse burgers een rechtszaak aanspannen voor en schadevergoeding eisen van Amerikaanse rechtbanken voor het gebruik van het onroerend goed tegen personen en bedrijven in Cuba. Tijdens de revolutie van 1959 werden bezittingen onteigend van heel wat Amerikaanse burgers en Cubanen in ballingschap.

Waarnemers verwachten niet dat het tot een grote golf van klachten zou kunnen komen. De stap kan buitenlandse bedrijven er echter van weerhouden om zaken te doen in Cuba.

Venezuela

Trump wil blijkbaar de duimschroeven van de regering in Havana verder aanhalen. De Republikein brak met het beleid van zijn Democratische voorganger Barack Obama, die had aangedrongen op een verbetering van de decennialange verscheurde relatie tussen de twee landen.

Al enkele weken waren er aanwijzingen dat de overheid de rechtszaken mogelijk zou maken. Staatssecretaris Mike Pompeo en Trumps veiligheidsadviseur John Bolton hebben herhaaldelijk kritiek geuit op Cuba vanwege steun aan de Venezolaanse president Nicolás Maduro. De Amerikaanse regering probeert Maduro uit het zadel te wippen, vooral door economische sancties tegen diens omgeving. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim Goossens

  Eindelijk een president dient vindt dat hij dictator kan spelen over heel de wereld ...

 • Jan Hillebrant

  Trump moet ophouden met zich te moeien met buitenlands beleid van anderen. Zijn repressief gedrag beklemtoont enkel zijn irréele angst voor zijn buren in Cuba. Zijn betrokkenheid in Venezuela gaat enkel en alleen om olie. En niet om de venezolanen.

 • JAMAL MAHASSINE

  Wanneer gaat Europa duidelijk maken ,tot hier en niet verder, de tijd van de usa als voorbeeld moet maar eens afgelopen zijn , dat zijn ze al lang niet meer,europa is de toekomst en voorbeeld met al haar tekortkomingen,maar dat kan en zal veranderen

 • Steven Snijckers

  Eindelijk een president die de dictators in Cuba en Venezuela onder druk zet. Proficiat!

Video