Trump zegt nu ook VN-Wapenhandelsverdrag op

Tot verrassing van de NRA-leden toonde Trump een document waarmee hij het Congres oproept het ratificatieproces te beëindigen.
EPA Tot verrassing van de NRA-leden toonde Trump een document waarmee hij het Congres oproept het ratificatieproces te beëindigen.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een bijeenkomst van de National Rifle Association (NRA), de machtige Amerikaanse wapenlobby, aangekondigd dat de Verenigde Staten zich zullen terugtrekken uit een internationaal verdrag dat de internationale handel in conventionele wapens reguleert. Tijdens het evenement tekende Trump een brief waarin hij het Congres oproept het ratificatieproces te beëindigen.

Trump kondigde tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de NRA, grootste wapenlobby van de VS, in de stad Indianapolis aan dat hij van plan is de goedkeuring van het verdrag op te zeggen. Het wapenhandelsverdrag werd in 2013 ondertekend door John Kerry, die toen minister van Buitenlandse Zaken was onder president Barack Obama, maar is in al die tijd nog altijd niet door de Amerikaanse Senaat geratificeerd. Washington zet de stap aangezien grote wapenuitvoerders zoals Rusland en China het verdrag niet tekenden. De VS willen niet dat hun “soevereiniteit” wordt beperkt, terwijl dat niet geldt voor hun rivalen.

“We trekken onze handtekening terug”, zei Trump tegen duizenden juichende aanwezigen. Velen droegen petjes met daarop ‘Make America Great Again’, de slogan waarmee Trump het Witte Huis veroverde. “Amerikanen leven volgens Amerikaanse wetten, niet volgens de wetten van andere landen”, zei Trump. Hij beloofde de wapenlobby zich niet te mengen in het recht op wapenbezit dat in de Amerikaanse grondwet ligt verankerd. “Ik hoop dat jullie blij zijn”, zei de president.

Bataclan

De president gebruikte zijn speech voor de NRA ook om Amerikaanse staten te prijzen die leerkrachten toestaan vuurwapens in de klaslokalen te dragen als ze daarvoor opgeleid zijn. Op die manier “beschermen ze zichzelf en de leerlingen die ze graag zien”. De afgelopen decennia vonden verschillende schietpartijen op Amerikaanse scholen plaats. “Wanneer vuurwapens worden verbannen, zullen enkel misdadigers vuurwapens bezitten”, zei Trump nog. Ook verwees hij in zijn toespraak naar de aanslagen in Parijs in november 2015, met de schietpartij in de Bataclan, waarbij 130 doden vielen. Volgens Trump kon het dodental heel anders zijn geweest, indien iemand een vuurwapen bij zich had. Nog volgens Trump zou de aanslag misschien zelfs niet hebben plaatsgevonden bij een minder strikte wapenwetgeving, “omdat de daders dan wisten dat er mensen met wapens waren”.

EPA

De NRA verzet zich al lang tegen het verdrag dat de handel in conventionele wapens reguleert en wapens uit de handen van mensenrechtenschenders wil houden. Het gaat daarbij onder meer om handvuurwapens en raketwerpers. De wapenlobby vreest dat het verdrag het recht op wapenbezit in de VS, vastgelegd in het tweede amendement  van de Grondwet, zou kunnen ondermijnen.

Het verdrag trad in werking op 24 december 2014 nadat 50 staten het verdrag hadden geratificeerd. Een honderdtal staten zijn inmiddels partij bij het verdrag, waaronder België en Nederland. Wereldwijd gaat jaarlijks naar schatting 60 tot 70 miljard dollar om in de wapenhandel. De VS blijven met voorsprong de grootste wapenhandelaar ter wereld.

 Sinds Trump in januari 2017 aan de macht kwam, stapten de Verenigde Staten al uit het klimaatakkoord van Parijs, het Iraanse nucleaire akkoord en het bilaterale INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Forces) met Rusland.

Olieprijs omlaag na opmerking

Trump heeft er ondertussen ook voor gezorgd dat de olieprijs flink gedaald is. De president liet weten met de OPEC te hebben gebeld en de olieproducerende landen te hebben verteld dat de prijzen omlaag moeten.

De prijsdaling zorgde ervoor dat eerdere stijgingen als gevolg van de sancties tegen Iran teniet werden gedaan. De Verenigde Staten besloten deze week dat een vrijstelling voor een aantal landen om olie uit Iran af te nemen, niet meer verlengd zouden worden. Inmiddels is er twijfel ontstaan hoeveel invloed die maatregelen hebben.

De prijs van olie daalde tot wel 4,5 procent, de grootste daling sinds december. Vrijdagavond was Amerikaanse olie 3,7 procent minder waard op 62,80 euro. Brent-olie werd 3,9 procent goedkoper op 71,49 euro.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  Een verdrag dat er geen was want het niet eens in het parlement gekomen om goed te keuren.

 • Edmond Dantès

  “Amerikanen leven volgens Amerikaanse wetten, niet volgens de wetten van andere landen”. Daarmee zegt hij dus expliciet het lidmaatschap van de Verenigde Naties op, en vervallen ook al de sancties en restricties die hij andere landen oplegt, want wat voor Amerika van toepassing is, moet uiteraard voor alle landen gelden. En als Amerikanen leven volgens Amerikaanse wetten, waarom is hij dan diegene die de rechtszaken opstapelt zoals wafels op het einde van een Nero album?

 • Jan Van Rompaey

  Wat is de VN ? Een draak die met veel geld gaat lopen ?

 • Hugo Craen

  "Ik hoop dat jullie blij zijn" , vrij vertaald: ik hoop dat jullie op mij stemmen.

 • Michel Van Limbergen

  Wapenwedloop stoppen? Dze kolderkerel zorgt voor nog meer ellende in de wereld!