Trump zegt dat Polen basis zal bouwen voor 1.000 Amerikaanse soldaten

Andrzej Duda en Donald Trump.
AP Andrzej Duda en Donald Trump.
Polen is akkoord om een basis te bouwen voor 1.000 Amerikaanse troepen, zo heeft de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigd. “De Poolse regering zal daarvoor betalen”, zei Trump tijdens een persconferentie met de Poolse president Andrzej Duda. Trump en Duda ondertekenden woensdag een gezamenlijke verklaring voor defensiesamenwerking.

De Poolse president zei dat de VS hun militaire aanwezigheid in het land zullen opvoeren. Momenteel zijn 4.500 Amerikaanse soldaten gelegerd in het land, aldus Duda. Trump had eerder nog gezegd dat hij overwoog om 2.000 bijkomende soldaten naar het land te verplaatsen uit andere Europese landen, maar had ook opgemerkt dat er nog geen definitieve beslissing was gevallen.

Polen zal ook 32 F-35-gevechtsvliegtuigen kopen, aldus Trump in de Rozentuin van het Witte Huis. Eerder keek hij samen met Duda toe hoe een F-35 boven het Witte Huis een demonstratievlucht uitvoerde. Beide landen sloten ook twee nieuwe energieakkoorden, waarbij Polen meer Amerikaans gas zal aankopen.

Gaspijpleiding

Tijdens de ontmoeting met Duda, nog voor de persconferentie, had Trump ook al gezegd dat hij overweegt Amerikaanse sancties te gebruiken om de bouw te stoppen van de Nord Stream 2-gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland. “We beschermen Duitsland tegen Rusland, en Rusland krijgt miljarden en miljarden dollars van Duitsland”, aldus Trump. Hij zei weliswaar niet tegen wie de sancties gericht zouden zijn. Trump zei ook dat hij de Russische president Vladimir Poetin zal ontmoeten op de G20-top in Japan. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MICHELINE GEVERS

  “De Poolse regering zal daarvoor betalen”, Mexico voor de muur ook hé. Ik wist niet dat Polen zo rijk was. Moet Poetin nu bang worden. Hij heeft dan wel gelijk dat Amerika ,Rusland bedreigt.

 • Michel Van Limbergen

  Polen dat jaren streed voor zijn vrijheid, gooit die nu te grabbel aan de Amerikanen!

 • Gerard Braeckmans

  En Polen krijgt dan wapens en ander speelgoed.

 • joeri gielen

  Waw.. ja dat gaat Rusland zeker afschrikken, 2000 man extra... dat zijn dus 6000 Amerikaanse soldaten in Polen.....Poetin zal er eens mee lachen denk ik.