Trump woest omdat Facebook en Twitter rechts-extremistische accounts blokkeren

De Amerikaanse president Donald Trump.
EPA De Amerikaanse president Donald Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft uitgehaald naar sociale media zoals Facebook en Twitter, nadat Facebook vrijdag de accounts van een aantal rechts-extremistische figuren van de netwerksite en Instagram had verwijderd. Volgens Trump is er sprake van “censuur”. en houdt hij de ontwikkelingen “van dichtbij in de gaten”.

Trump maakte vrijdag en zaterdag van zijn favoriete medium Twitter gebruik om zijn frustraties wereldkundig te maken. “Ik blijf de censuur van AMERIKAANSE BURGERS op sociale media in de gaten houden”, schreef hij. “Dit zijn de Verenigde Staten van Amerika en we hebben zoiets als RECHT OP VRIJE MENINGSUITING!”

De commentaren van Trump zijn een reactie op de verbanning door Facebook van onder andere de complotdenker Alex Jones en de rechtse blogger Milo Yiannopoulos. Facebook verbiedt “gevaarlijke individuen” op het sociale netwerk en verwijderde daarom eerder deze week hun accounts. Het sociale netwerk zegt dat het altijd mensen en groepen met een gewelddadige of haatdragende missie verbannen heeft of mensen die aanzetten tot haat of geweld, los van politieke ideologie.

Trump vroeg zich op Twitter ook af waarom kranten en nieuwszenders als The New York Times, Washington Post, CNN en MSNBC wel nog toegestaan zijn op sociale media.

‘Erger en erger’

Eerder benadrukte de Amerikaanse president al dat socialemediabedrijven tegen conservatieve meningen zijn, iets wat de bedrijven zelf als onwaar bestempelen.

Trump nam het ook op voor de conservatieve acteur James Woods, wiens Twitter-account tijdelijk geblokkeerd is. Volgens een Twitter-woordvoerder moet hij eerst een tweet verwijderen die de regels schendt vooraleer zijn account weer wordt vrijgegeven. Meerdere Amerikaanse media schrijven dat het gaat om een tweet over het rapport van speciaal onderzoeker Robert Mueller naar de mogelijke samenzwering tussen de Trump-campagne en Rusland. Daarbij zou Woods “#HangThemAll” (Hang hen allemaal op, red.) geschreven hebben.

“Het wordt erger en erger voor Conservatieven op sociale media!”, schreef de Amerikaanse president. “Hoe is het mogelijk dat James Woods (en vele anderen), een sterke maar verantwoordelijke Conservatieve stem, van Twitter is verbannen? Social media en Fake News media, samen met hun partner de Democratische Partij, hebben geen idee van de problemen die ze voor zichzelf veroorzaken. HEEL UNFAIR!”
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rozalia Csikos

  Het waren geen radicalen ,het zijn vooral gewone Conservatieve journalisten die hun idealen verkondigen.oa.Watson,Katie Hopkins etc... Maar die worden nu publiekelijk verbannen...lijkt mij zeer gevaarlijk voor de vrijheid van meningsuiting. Edit:...Of je het nu eens bent met die mensen of niet.

 • Wesley Gevaert

  Dit is toch goed nieuws? Kunnen ze de lijn niet doortrekken en Trump eraf gooien? Misschien kunnen ze opnieuw persmeetings geven zoals het eigenlijk moet. Ahja Sarah Sanders durft haar leugenachtig gezicht niet meer tinen en wordt betaald voor niets meer te doen.

 • ivan de ridder

  Oproepen om mensen op te hangen is dus 'verantwoordelijk' en 'conservatief', en moet kunnen want andere mening / vrijheid van mening volgens sommigen hier. Stop gewoon met social media, het is een ramp wat betreft het vergroten van haatgevoelens voor elkaar en cyberbullying.

 • Marc Van Frankrijk

  Facebook heeft niet alleen deze extremisten geband, maar ook radicale moslimdenkers. Zich beperken tot 1 kant van het verhaal is het tonen van je eigen domheid.

 • Michel Van Limbergen

  Dan zijn het zijn accounts die het eerste worden verwijderd!