Trump woedend over boek: "Vol leugens en bronnen die niet bestaan"

REUTERS
President Trump is woedend over de nakende publicatie van Fire and Fury, een controversieel boek over zijn eerste jaar in het Witte Huis. "Het is een boek vol leugens, verkeerde interpretaties en bronnen die niet bestaan", fulmineert de Amerikaanse president op Twitter. De publicatie van het nieuwe boek is vooruitgeschoven naar vandaag. 

Vanaf 9 uur lokale tijd (15 uur Belgische tijd) zal 'Fire and Fury: Inside the Trump White House' in de boekenwinkel te verkrijgen zijn. Dat heeft auteur Michael Wolff op Twitter gezegd, en de aankondiging werd bevestigd door uitgeverij Henry Holt. Het boek zou aanvankelijk pas dinsdag verschijnen.

Het boek doet heel wat stof opwaaien. Auteur en journalist Michael Wolff spendeerde voor het boek anderhalf jaar in de wandelgangen van het Witte Huis en schetst een ontluisterend beeld van het presidentschap van Donald Trump. Dat blijkt toch uit een voorpublicatie in The Guardian en New York Magazine.

(lees verder onder de cover)

De cover van het controversiële boek.
AFP De cover van het controversiële boek.

Trump is woedend, en heeft via zijn advocaten al met juridische stappen gedreigd tegen de uitgever en Bannon. Op Twitter heeft Trump het over "een boek vol leugen, verkeerde interpretaties en bronnen die niet bestaan". Hij geeft aan dat hij de auteur nooit gesproken heeft of toegang heeft verschaft tot het Witte Huis. "Kijk naar het verleden van die gast!"

Publicatie vier dagen vervroegd

Wolff sprak met verschillende medewerkers van Trump. Zo deed Steve Bannon, de voormalige chef-strateeg van de President enkele bitse uitspraken over Donald Trump jr., de oudste zoon van de president. Bannon noemde onder meer een ontmoeting van Trumps zoon met een Russische advocate tijdens de verkiezingsstrijd van 2016 "verraad, onpatriottisch en rotzooi".

Trump had woensdagavond al furieus gereageerd op de uitlatingen van Bannon: "Steve Bannon heeft niets met mij of mijn presidentschap te maken", zei Trump onder meer. "Toen hij zijn job verloor, verloor hij ook zijn verstand."

Ex-adviseur van president Trump, Steve Bannon noemt in het boek onder meer een ontmoeting van Donald Trump jr met een Russische advocate tijdens de verkiezingsstrijd van 2016 "verraad, onpatriottisch en rotzooi"
Photo News Ex-adviseur van president Trump, Steve Bannon noemt in het boek onder meer een ontmoeting van Donald Trump jr met een Russische advocate tijdens de verkiezingsstrijd van 2016 "verraad, onpatriottisch en rotzooi"

Gisteren lieten ook de advocaten van Trump zich gelden. Het juridische team eist dat de auteur en uitgever Henry Holt & Co de geplande publicatie onmiddellijk stopzetten en hun verontschuldigingen aanbieden, anders volgt mogelijk een rechtszaak.

Hoofdjurist Charles J. Harder laat in een brief aan de uitgever optekenen dat de voorpublicatie valse beweringen bevat over Trump, die "aanleiding geven tot laster en eerroof". Maar de uitgeverij laat zich niet muilkorven en plant nu zelfs om het boek op vrijdag al in de rekken te brengen, zo meldt CNN. Dat is vier dagen eerder dan de geplande uitgave op dinsdag 9 januari. Michael Wolff bevestigt dat nieuws via Twitter: "Hier gaan we. Je kan het boek morgen (vrijdag, MIM) kopen. Bedankt, Mr. President."

Auteur Michael Wolff.
AFP Auteur Michael Wolff.25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pete Schoonhuys

  'Sexschandalen die kant noch wal raken...'? Er bestaat een interview op band waarop hij ligt op te scheppen over zijn sexuele escapades... Zelfs dit feit is te moeilijk om door te dringen bij sommigen.

 • Werner Cammerman

  Ik geloof Trump, Hij zit in een hetze die niet te stoppen is, Sexschandalen die kant noch wal raken, verdacht makerijen. Jaloezie om dat hij het toch waarmaakt.verzinsels, enz;

 • Diane Bernaerts

  Bronnen die niet bestaan? Bestaan Bannon en Walsh dan niet, om er maar twee te noemen? Allebei conservatief en (extreem)rechts, dus toch wel onverdachte bronnen, en niks "hearsay"! 200 medewerkers geïnterviewd: die liegen niet allemaal, hé! En zoals zovelen hier zeggen: waarom is Trump zo ziedend als het allemaal verzinsels zijn?

 • Christina Van Dyck

  Trump denkt dat hij onaantastbaar is, gevaarlijke kerel met kinderachtige kuren.

 • Rik Tytgat

  Na de doortocht van orkaan Trump zal het voor de Amerikanen puin ruimen worden over gans de wereld.