Trump wil ze niet, zijn noorderburen wél: jaarlijks 350.000 immigranten welkom in Canada

Thinkstock
Donald Trump doet er alles aan om ze buiten te houden, maar bij zijn noorderburen zijn immigranten vandaag meer dan welkom. Uit noodzaak ook. Canada zal naar verwachting tegen 2021 jaarlijks tot 350.000 nieuwkomers toelaten in zijn strijd tegen de vergrijzing en de krimpende beroepsbevolking. Opvallend: op plaats 5 van landen met het grootste aantal burgers dat vorig jaar een Canadese verblijfsvergunning kreeg, staan de Amerikanen.

Tussen 2015 en 2019 is het aantal legale immigranten in Canada met 26 procent toegenomen, en dat zal de komende jaren nog meer stijgen. Net zoals zowat alle westerse landen kampt Canada met een problematische vergrijzing en telt het onvoldoende werkkrachten om dat op te vangen. Daarom wil Ottawa werk- en verblijfsvergunningen aanbieden aan buitenlanders. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar het aantal legale vreemdelingen tussen 2016 en 2018 met 7 procent is gedaald. Met Donald Trump aan de macht zal dat cijfer naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren verder afnemen. Zijn regering mikt met allerlei wetsvoorstellen zelfs op een halvering.

Maar Canada volgt dus een heel ander pad. Het lanceert nu een nieuw meerjarenplan voor immigratie dat voorziet in “het hoogste aantal permanente inwoners dat Canada in de recente geschiedenis zal verwelkomen”, aldus minister van Immigratie, Vluchtelingen en Burgerschap Ahmed Hussen. Naar verwachting zal Canada tegen 2021 de legale immigratie opdrijven tot 350.000 mensen per jaar, een stijging van 78.165 of 29 procent ten opzichte van de 271.835 nieuwkomers die het land in 2015 opnam. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vooral de toestroom aan Indiërs in Canada is fel in opmars. Sinds 2016 is die zelfs meer dan verdubbeld: van 39.340 Indiase immigranten in 2016 naar 85.585 in 2019. Vaak zijn het jonge werkkrachten uit de techsector in de VS, waar ze tegenwoordig nog moeilijk aan verblijfspapieren geraken. Daarom wijken ze uit naar Canada. India voert de lijst aan van landen van waaruit het grootste aantal burgers komt dat zich permanent in Canada vestigt. 85.585 Indiërs deden dat in 2019, meer dan dubbel zoveel dan de Chinese immigranten, die met 30.260 waren. De Filipijnen prijken op drie met 27.815. Dan gaat het forser naar beneden, met 12.595 Nigerianen op plaats 4. Volgen nog de Amerikanen, die heel erg nipt de Pakistanen voorafgaan (10.800 vs. 10.790). In de top tien staat geen enkel Europees land.

Canada aanvaardt ongeveer drie keer zoveel immigranten dan de VS, in verhouding tot het aantal inwoners van beide landen. Volgens experts is dat een slimmere keuze dan die van de VS. De strategie van de Amerikanen zal heel waarschijnlijk de economische groei in het land op langere termijn afremmen.
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Miriam De Pauw

  De top 3 in Canada komt dus uit Azië, mensen die willen werken en zich aanpassen aan de cultuur.

 • Eddy VERFAILLIE

  Er zijn partijen die alleen hoogopgeleide migranten willen binnenlaten. Daar zie ik de volgende problemen.  Vooraleerst zijn die mensen  hoognodig in hun thuisland. Waar ze dure studies hebben gevolgd. We stelen die intelligente jongeren dus. De economische vluchtelingen zijn we liever kwijt dan rijk. Wat zeer stom is. Er staan duizende jongeren aan onze grenzen die niet liever willen dan hard werken. Ze mogen niet binnen. Maar hier worden dan langdurig zieken uit hun bed gehaald.

 • Christian Alex

  Er is een hemelsbreed verschil in typologie van de immigratie in België, de VS of Canada. Alles is natuurlijk goed om gebrek aan immigratiebeleid in België goed te praten. In Canada mag alleen binnen wie aan de kar komt trekken. Net zo min als in de VS is er een uitgebreid sociaal hangmatsysteem: aanpassen is dus noodzakelijk.

 • Herbert Roelandt

  Trump wil wel immigranten, maar enkel diegene waarvan men vrij zeker is dat ze iets gaan toedragen aan de maatschappij, belastingen gaan betalen en liefst geen criminele feiten plegen.

 • andy de wolf

  mooi cannada wil ze wel? er staat toch geen enkel land uit zuid amerika tussen. nadenkertje