Trump wil wapenwedloop indammen met nieuw pact

De Amerikaanse president Donald Trump.
AP De Amerikaanse president Donald Trump.
De Amerikaanse president Trump heeft zijn regering gevraagd te kijken naar mogelijkheden om gesprekken te starten met China en Rusland om de wapenwedloop te beteugelen. Dat zegt een hoge ambtenaar tegen The Washington Post.

Trump wil nieuwe overeenkomsten sluiten om de nucleaire bewapeningswedloop van de grootmachten in te dammen. Het doel van de besprekingen zal zijn om Russische kernwapens die buiten huidige verdragen vallen, in het overleg mee te nemen en China te bewegen zich aan te sluiten bij een wapencontrolepact.

Het initiatief komt doordat Rusland, China en de Verenigde Staten hun nucleaire wapenarsenaal blijven verbeteren, terwijl het zogenoemde START-akkoord - het laatste grote wapenbeheersingspact tussen Washington en Moskou - in 2021 afloopt. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei eerder deze maand al dat China moet worden opgenomen in de volgende versie van het verdrag, maar erkende dat dit moeilijk zal worden.

“Belachelijk”

“Rusland, China en wij geven honderden miljarden dollars uit aan de ontwikkeling van wapens, inclusief nucleaire wapens en dat is belachelijk”, zei Trump eerder deze maand voorafgaand aan handelsbesprekingen met de Chinese vicepremier Liu He op het Witte Huis. “Het is niet echt logisch dat we dit doen. Ik zou zeggen dat China en Rusland hierin meegaan.”

Het initiatief bevindt zich nog in een beginfase en The Washington Post vraagt zich af of de opties die ambtenaren voorbereiden wel zin hebben. Trumps regering heeft nog minder dan twee jaar in zijn eerste termijn om met China en Rusland in overleg te gaan. Een trilaterale overeenkomst tussen de Verenigde Staten, Rusland en China zou een grote diplomatieke doorbraak zijn voor Trump, schrijft de krant. Maar normaliter vereisen dergelijke overeenkomsten jarenlange onderhandelingen en diplomatiek overleg. Een uitdaging voor een regering die zich heeft teruggetrokken uit bestaande wapenbeheersingsverdragen.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse president zijn bezorgdheid uit over de kosten van een wapenwedloop, aldus de krant. In maart 2018 zei Trump dat hij met Vladimir Poetin wil onderhandelen, omdat “het uit de hand loopt”. Eind vorig jaar zei hij in een tweet dat hij “ooit in de toekomst” gesprekken zou voeren de Chinese president Xi Jinping over “een zinvolle stop op wat een grote en onbeheersbare wapenwedloop is geworden”.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • MICHELINE GEVERS

  Krijgt hij schrik van Rusland (zijn beste vriend) en China? MAGA is een grap.

 • MICHELINE GEVERS

  Wat is Trump zijn handtekening waard op een internnationaal verdrag? Hij verbreekt alles en trekt overal zijn handtekening terug. Vaardigt sancties uit en dreigingen tegen iedereen. En nu dan vragen om terug te onderhandelen. Ze zullen hem zien komen .

 • Antonio Rinaldi

  Deze drie landen zijn de grootste criminelen op aarde.Honderden miljarden spenderen aan massavernietigingswapens terwijl miljoenen honger lijden.

 • Rik Kleinmond

  de meeste amerikaanse presidenten voerden oorlog, Trump is in feite tegen oorlogvoering, maar speelt wel graag de baas.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Dat zijn dan wereldleiders. Mensen die gegeven woord en verdragen aan hun laars lappen en als met een spelletje poker beslissingen nemen.