Trump wil vrije meningsuiting aan banden leggen na publicatie boek

Het boek dat president Trump wilde verbieden en waarin hij door mensen uit zijn directe omgeving als een halve analfabeet, een verwend kind en geestesziek persoon wordt neergezet.
AFP Het boek dat president Trump wilde verbieden en waarin hij door mensen uit zijn directe omgeving als een halve analfabeet, een verwend kind en geestesziek persoon wordt neergezet.
Amerikaans president Donald Trump heeft te kennen gegeven dat hij de vrije meningsuiting aan banden wil leggen in de nasleep van de publicatie van het boek 'Fire and Fury: Inside the Trump White House' van journalist Michael Wolff. Trump meent dat de wetgeving inzake laster en eerroof strenger moet worden. "Dan zou je niet dergelijke zaken krijgen waarbij iedereen eender wat kan zeggen."

"Fictie", zo noemt Trump het boek van Wolff, waarin Trump als een verwend kind, half-analfabetisch en geestesziek persoon wordt geportretteerd. Vorige week probeerde Trump het boek via zijn persoonlijke advocaat te verbieden, maar het werd vier dagen eerder dan gepland toch uitgebracht.

Trump haalde het voorbije weekend scherp uit naar de "zeer zwakke" Amerikaanse wetgeving op het vlak van laster en eerroof. "Indien de wetgeving strenger zou zijn, zouden mensen niet alles kunnen zeggen wat in hun hoofd opkomt", zei hij met een verwijzing naar het boek van Wolff.

Geschikt of getikt?

Dat boek heeft voor heel wat ophef gezorgd maar zadelt de president vooral op met vragen over zijn geestelijke gezondheid. In het boek stelt onder meer Trumps voormalige topstrateeg Steve Bannon dat zelfs de meest getrouwe medewerkers van Trump diens geschiktheid als president in vraag stellen.

Zaterdag liet Trump in een reeks tweets nog weten dat hij het niet eens is met die beweringen. Hij omschreef zichzelf daarin als "een heel stabiel genie" met als grootste troeven "geestelijke stabiliteit en echt slim zijn". (lees verder onder de tweets)

Het boek van Wolff, dat meteen naar de top van de bestsellerlijst op Amazon schoot, is Trump duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. In een nieuwsconferentie tijdens de topontmoeting met Republikeinse leiders in Camp David somde Trump zijn prestaties nog eens op. 

Van excellent student tot president

Toen hem gevraagd werd waarom hij vond dat hij over zijn mentale gezondheid moest tweeten, zei hij dat hij "een excellente student" was aan "de beste universiteit". Hij voegde er aan toe dat hij "miljarden en miljarden dollars verdiende en één van de beste zakenmensen werd" en stipte ook zijn "enorme succes" op televisie aan. Hij wees er ten slotte op dat hij "één keer een gooi deed naar het presidentschap en won". In het boek van Wolff wordt uit de doeken gedaan dat Trump de verkiezingen nooit heeft willen winnen, maar dat hij een soort martelaarschap voor ogen had dat hem in staat zou stellen een nieuw tv-netwerk uit de grond te stampen.

Trump noemde Wolff "een oplichter" en zijn boek "pure fictie". "Hij kent me hoegenaamd niet", zei Trump, "hij heeft me niet in het Witte Huis geïnterviewd zoals hij beweert". Later bekende Trump dat hij wel met Wolff had gesproken tijdens zijn presidentscampagne.

Ik ken die man niet. Ik vermoed dat 'slordige Steve' hem regelmatig meebracht naar het Witte Huis. Dat is de reden waarom slordige Steve nu op zoek is naar een nieuwe job

Donald Trump over Michael Wolff, auteur van 'Fire and Fury'

"Ik ken die man niet. Ik vermoed dat 'slordige Steve' (zoals hij zijn gedumpte topstrateeg vorige week bestempelde met een verwijzing naar Bannons onverzorgde uiterlijk, red.) hem regelmatig meebracht naar het Witte Huis. Dat is de reden waarom slordige Steve nu op zoek is naar een nieuwe job", zei Trump.

Ronald Reagan

Gisterochtend zei Trump nog in een reeks tweets dat de critici "het oude scenario rond Ronald Reagan uit de kast halen en schreeuwen over mentale stabiliteit en intelligentie". Hij beklemtoonde dat zijn evolutie van succesvol zakenman naar reality tv-ster naar president "niet alleen slim, maar geniaal" moet gekwalificeerd worden. "En een zeer stabiel genie nog wel!", voegde hij toe.

Voormalig Republikeins president Reagan overleed in 2004, op zijn 93ste, aan een longontsteking die werd gecompliceerd door de ziekte van Alzheimer die zijn geest vertroebelde. Tijdens zijn periode in het Witte Huis (1981-1989) leek Reagan meer dan eens de vat op zijn gedachtengang te verliezen, maar de diagnose van Parkinson werd pas jaren nadat hij het Witte Huis had verlaten gesteld. 
41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Maerten

  Dat gebeurd hier ook al,Apache wordt met ALLE middelen op smerigste manieren tegengewerkt door huurlingen Joeri Dillen en Liesbeth Homans. Helaas voor NVA komt de waarheid steeds meer naar voren,wat te merken is aan de kribbigheid van BDW.

 • Gino Denil

  Als hij dat invoert gaat hij zelf het ene proces na het andere aan zijn been krijgen. Want hij doet niets anders dan schofferen en onzin uitkramen.

 • guido Bervoets

  Voor elke extreemrechtse racist is het recht op vrije meningsuiting nochtans heilig en onvoorwaardelijk en maakt daar ook gretig gebruik van. Of geldt dat recht wel voor hen maar niet voor iedereen?

 • Ricci Latte

  De waarheid kwetst, zeker bij één der grootste leugenaars op de aarde !

 • Diane Bernaerts

  De Trumpies zijn plots zo stil?