Trump wil "uitzondering" maken voor moslimburgemeester Khan

De nieuwe Londense burgemeester Sadiq Khan.
REUTERS De nieuwe Londense burgemeester Sadiq Khan.
Donald Trump, die hoopt de Republikeinse afgevaardigde voor de presidentsverkiezingen te worden, heeft al herhaaldelijk laten verstaan dat hij moslims de toegang tot de VS wil ontzeggen. Voor Sadiq Khan, de pasverkozen burgemeester van Londen, is hij echter bereid een uitzondering te maken.

Khan had zijn bezorgdheid geuit over het feit dat hij wegens zijn geloof de VS niet zou kunnen bezoeken als Donald Trump verkozen wordt tot president. Die wil moslims immers het land tijdelijk niet meer binnenlaten, naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. "Maar er zullen altijd uitzonderingen zijn," liet de Republikeinse zakenman verstaan.

Het tijdelijke verbod krijgt veel kritiek in de Verenigde Staten en daarbuiten, maar Trump wil zijn voorstel niet intrekken. Volgens hem is het nodig om de Amerikaanse veiligheid te garanderen.

Trump is naar eigen zeggen "gelukkig" dat Khan Londen gaat leiden. "Als hij goed werk levert en eerlijk, als hij heel goed werk levert, dan zou dat geweldig zijn," zei hij.

Khan, de zoon van Pakistaanse immigranten is de eerste moslimburgemeester van Londen. Hij versloeg zijn conservatieve rivaal Zac Goldsmith met meer dan 300.000 stemmen.

"Ik wil naar Amerika gaan om er Amerikaanse burgemeesters te ontmoeten en te spreken," vertelde hij aan Time. "Als Donald Trump president wordt, zal ik daar niet naartoe kunnen omwille van mijn geloof." Hij voegde eraan toe dat hij ervan overtuigd was dat Trumps benadering van de politiek niet zou standhouden in de VS.