Trump wil oprichting van "ruimtemacht" om Amerikaanse belangen in ruimte te verdedigen

AP
De Amerikaanse president Donald Trump wil dat de Verenigde Staten de dominante macht in de ruimte worden. Hij geeft de Amerikaanse militaire instanties daarom de opdracht om een bijzondere legerafdeling op te richten die zich uitsluitend zal inzetten in de ruimte. Dat zei hij vandaag tijdens een bijeenkomst van de National Space Council in het Witte Huis. Bovendien wil Trump dat de VS ook richtlijnen uitwerken die het ruimteverkeer moeten regelen.

Trump wil dat VS zich weer opstellen als de grootste ruimtevarende natie. "[De ruimtevaart] gaat financieel en op militair vlak erg belangrijk zijn, maar ook zo belangrijk voor hierboven", zei de Amerikaanse president terwijl hij tegen zijn slaap tikte. "We willen niet dat China of Rusland of andere landen ons leiden. Het is de essentie van het Amerikaanse karakter om nieuwe horizonten op te zoeken en nieuwe grenzen te temmen." 

Het is niet voldoende om een Amerikaanse aanwezigheid in de ruimte te hebben. We moeten Amerikaanse dominantie in de ruimte hebben.

Donald Trump

Nationale veiligheid

Volgens Trump is de verkenning van de ruimte ook een zaak van nationale veiligheid: "Wanneer het aankomt op de verdediging van Amerika, is het niet voldoende om een Amerikaanse aanwezigheid in de ruimte te hebben. We moeten Amerikaanse dominantie in de ruimte hebben", beweerde hij."Ik geef bij deze de opdracht aan het ministerie van Defensie en het Pentagon om onmiddellijk te beginnen met de oprichting van een ruimtemacht als de zesde tak van het leger."

De andere vijf onderdelen zijn: US Army (landmacht), US Air Force (luchtmacht), US Navy (zeemacht), US Marines Corps (marinierskorps) en US Coast Guard (de kustwacht).

De ruimtemacht zal losstaan van de luchtmacht, maar evenwaardig zijn, beklemtoont de Amerikaanse president. Hoe de ruimtemacht haar rol zal invullen en wat precies haar bevoegdheden zullen zijn, liet hij voorlopig nog in het midden. 

Ruimteverdrag

De VS maken echter deel uit van het Ruimteverdrag van de Verenigde Naties dat verbiedt dat massavernietigingswapens in de ruimte worden ondergebracht en stelt dat de maan en andere hemellichamen enkel gebruikt mogen worden voor vredevolle doeleinden.

Trump kondigde vorig jaar ook al aan dat hij in de nabije toekomst weer bemande vluchten naar de man wil, die de basis moeten leggen voor een bemande missie naar Mars. "Die zal overigens heel snel gebeuren", deelde hij vandaag mee. De president moedigde ook privé-initiatieven voor de verkenning van Mars aan.

President George W. Bush kondigde in 2004 aan dat mensen tegen 2020 weer voet zouden zetten op de maan. Zijn opvolger president Barack Obama deelde in 2016 mee dat de VS in de jaren 2030 een bemande missie naar Mars zouden sturen.

De ruimte is de nieuwe grote 'American frontier'.

Donald Trump

Regeling ruimteverkeer

"Ik geef mijn administratie de opdracht om de ontluikende commerciële ruimtevaartindustrie te omarmen", deelde Trump nog mee. Zijn regering zal de verouderde ruimtereglementen aanpassen, ging hij verder en hij geeft aan ministeries en overheidsagentschappen de opdracht om samen met de industrie te werken aan richtlijnen voor ruimteverkeer. Daarmee wil hij ook de drukte in de baan om de aarde verhelpen.

Het zullen de Amerikanen zijn die de mensheid leiden in de verkenning van de ruimte. De ruimte is de "nieuwe grote 'American frontier'", zei Trump nog. 

Kritiek

Het is niet de eerste keer dat Trump de oprichting van een ruimtemacht ter sprake brengt. Voorstanders van het idee beweren dat het Pentagon daardoor efficiënter zal kunnen werken. Het Pentagon zal het bevel van Trump opvolgen, zo deelde een medewerker van Defensie mee aan Reuters: "De ruimte is een domein waar oorlogen worden uitgevochten, dus het is essentieel dat ons leger zijn dominantie en competitief voordeel op dat domein behoudt", zei hij op voorwaarde van anonimiteit. 

Toch is er ook kritiek binnen de legertop. David Goldfein, stafchef bij de Amerikaanse luchtmacht, zei tijdens een hoorzitting van het Amerikaans Congres in 2017 dat de oprichting van een ruimtemacht de VS "in de verkeerde richting zullen duwen". Tot op heden overziet de luchtmacht het merendeel van de ruimtegerelateerde militaire activiteit van Amerika. 

Ook de Democratische senator Bill Nelson ziet geen heil in een afzonderlijke 'space force'. "Gelukkig kan de president dit niet doen dankzij het Congres, want nu is NIET het moment om de luchtmacht op te delen. Te veel missies op het spel", tweette hij.
114 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Lodewijk Placklé

    Het ruimteschild dat ze al eens hadden willen maken komt er met Trump toch. Is op wereldheerschappij uit

  • Gerry Cle

    Nu wil hij warempel zijn thuisplaneet gaan aanvallen. Vandaar natuurlijk zijn onmenselijke en wereldvreemde standpunten.

  • Erik Snarevlis

    Noch onze zon, noch onze aarde, noch ons sterrenstelsel zal er voor altijd zijn. Ooit , als we het mensdom willen later overleven moeten we de ruimte in. Beter nu beginnen dan wanneer het te laat is !

  • David Gogolashvili

    in jaren ‘80 werd tussen VS en USSR een akkord bereikt dat ruimte blijft “buiten militaire spel “ , maar Amerikanen gaan met dit akkord ook hun gat afkuisen en dan gaan zij zeggen dat het allemaal schuld is............ van Poetin natuurlijk .

  • Daan Roos

    Allee de VS wordt nu ook al aangevallen door de Marsmannetjes.