Trump wil meteen migrantenbeleid herbekijken: "We mogen IS niet laten terugkeren! Genoeg!"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijwel meteen na de aanslag gereageerd op het gebeuren. Hij deed dat naar goede gewoonte via Twitter. Nog voor hij zijn medeleven betuigde aan de slachtoffers en hun familie, had hij het al over de migratieproblemen in het land.

De eerste tweet van Trump had het over een dader met 'een zeer zieke en verwrongen geest'. 'Niet in de VS', schreef hij er in drukletters bij. Daarna had hij het over IS: "We mogen IS niet toestaan om terug te keren of ons land binnen te treden nadat we hen in het Midden-Oosten verslagen hebben. Genoeg!"

Daarna had hij het over de slachtoffers: "Mijn gedachten, deelneming en gebeden gaan uit naar de slachtoffers en de families van de terroristische aanslag in New York. God en ons land staan jullie bij". Daarna liet Trump nog weten dat hij aan Homeland Security gevraagd heeft om buitenlanders die het land willen betreden nog strenger te screenen. "Politiek correct zijn is prima, maar niet op dit vlak."

Het Witte Huis verspreidde daarna nog een officieel statement: "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de slachtoffers en families van de terroristische aanslag in New York vandaag." In de reactie belooft de president nog dat hij zal samenwerken met de FBI en de politiediensten van New York. "We willen de hulpdiensten bedanken, die de verdachte gestopt hebben en meteen hulp boden aan slachtoffers. Deze dappere mannen en vrouwen belichamen de echte Amerikaanse geest van veerkracht en moed."

Diversiteit Visa Loterij

Nog later uitte Trump specifiek kritiek op het systeem van de Diversiteit Visa. De Oezbeekse dader van de aanslag in New York zou met dat programma de VS zijn binnengekomen. "De terrorist kwam ons land binnen met de zogenaamde 'Diversiteit Visa Loterij', een juweeltje van Chuck Schumer", tweette Trump. 

De Verenigde Staten verloten elk jaar een aantal zogenaamde Green Cards, of verblijfsvergunningen voor onbepaalde duur, tussen nationaliteiten waarvan er weinig immigranten in de VS aanwezig zijn. Sinds 1995 kregen al 50.000 mensen op die manier een verblijfsvergunning. Miljoenen zijn kandidaat. De dader van de aanslag zou met die zogenaamde loterij in 2010 vanuit Oezbekistan de VS zijn binnengekomen. Chuck Schumer, fractieleider van de Democraten in de Senaat, steunde het programma.

"We vechten hard voor op verdiensten gebaseerde immigratie, geen Democratische loterijsystemen meer. We moeten VEEL harder (en slimmer) worden", tweette de president nog. Hij verwees ook naar Europa: "Chuck Schumer helpt Europese problemen te importeren. We zullen deze dwaasheid stoppen."
64 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • François Nuyts

  IDD ze zijn er al jaren , maar toen waren er anderen aan zet die dat zelfs leuk vonden waarschijnlijk , net als hier trouwens .

 • Erik Andries

  populist, het vuilste soort politiek dat er bestaat, maar het werkt bij de simpele geesten. kijk maar gewoon al in eigen land. deze populist is anders wel de gevaarlijkste en de gekste die er in jaren in de 'beschaafde' wereld de macht heeft. zie waarom onderwijs zo belangrijk is, en waarom iedere megalomane staatsleider hier op bespaart...

 • eddie deleener

  allemaal de schuld van Trump.....

 • frans Venloo

  Truimp goed gezegd en nu het nog gedaan krijgen ook want er zal en is altijd tegenstand . Nog niks gehoord van Obama en Clinton ? .

 • Diane Bernaerts

  Wat gaat dat helpen? Deze man woonde al 7 jaar in de VS. En al de "eigen" terroristen zijn er zelfs geboren en getogen.