Trump wil koste wat kost muur bouwen: Witte Huis sluit nieuwe shutdown niet uit

REUTERS
In de Verenigde Staten sluit het Witte Huis een nieuwe shutdown niet uit als Democraten en Republikeinen tegen vrijdaggeen akkoord bereiken over de financiering van een muur aan de grens van Mexico. "Een nieuwe shutdown ligt theoretisch nog steeds op tafel", zegt de stafchef van het Witte Huis, Mick Mulvaney, aan Fox News. Gesprekken liepen gisteren opnieuw vast.

De Amerikaanse president Donald Trump blijft hameren op de noodzaak van een muur aan de grens met Mexico. In het Huis van Afgevaardigden zijn de Democraten sinds vorige maand in de meerderheid. De Democraten, waar Trump stemmen van moet krijgen, keuren de financiering van de grensmuur af. Daar eist de president 5,7 miljard dollar voor. De muur staat centraal in het geschil over de begroting, die de voorbije weken leidde tot een stilstand van een aantal departementen van de Amerikaanse regering. Het was de langste shutdown in de Amerikaanse geschiedenis.

Op 25 januari bereikten beide partijen een tijdelijk akkoord over het einde van de shutdown. Trump waarschuwde toen al echter voor een nieuwe shutdown als de Democraten niet instemmen met zijn gevraagde financiering voor de grensmuur. "Een nieuwe shutdown ligt in principe nog altijd op tafel", benadrukte Mulvaney vandaag. "We willen het niet, maar de optie ligt open voor de president.” Trump zou vrijdag ook de nationale noodtoestand kunnen uitroepen als er tegen vrijdag geen akkoord is. Op die manier zou hij zelf geld kunnen vrijmaken voor de muur.

Eén van de belangrijkste onderhandelaars bij de Republikeinen, senator Richard Shelby, zei dat de "gesprekken op een dood spoor zitten". "Ik hoop dat we erin slagen de situatie te deblokkeren want de klok tikt", aldus Shelby. Volgens hem is de kans op een akkoord even groot als de kans dat er geen akkoord komt.

Volgens Trump hebben de Democraten die mee aan de onderhandelingstafel zitten "niet de opdracht gekregen om een akkoord te bereiken en willen zij ook een nieuwe shutdown".
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Zulma Terrana

  Zeg tegen hem dat ze er al staat en dat de Mexicanen via een inzamel actie er voor hebben betaald (om zij gezever buiten te houden ) . Zeg hem "goed gewerkt mr super genie" en geef hem zijn golfclubs . Dan hoor je niks meer vaar een paar jaar .

 • Peter Bonacasa

  Guido Pintens, een jaar geleden krijg hij vijf keer zoveel budget, gekoppeld aan DACA. Daar heeft hij geen gebruik van gemaakt. De muur is er alleen om angst te voeden en onenigheid te kweken.

 • Edmond Dantès

  Trump weet niet meer van welk hout pijlen maken.

 • rudy liessens

  Blijft die zagen over zijne muur

 • Guido Pintens

  Trump is een volslagen idioot dat hij sinds kort de schuld bij de Democraten legt, terwijl hij bijna 2 jaar de kans heeft gehad z'n (gedeeltelijk) budget voor z'n muur erdoor te krijgen. Waarom is het hem dan niet gelukt wanneer hij de meerderheid had in kamer en senaat? Gemakkelijk om nu op de man te spelen he? En voor z'n volgelingen : Trump heeft dus GEEN gelijk