Trump wil India wapenen tegen China met de “beste en meest gevreesde wapens”

Premier Modi en president Trump maandag tijdens een toespraak in India.
AFP Premier Modi en president Trump maandag tijdens een toespraak in India.
Amerikaans president Donald Trump wil India versterken om de toenemende macht van China in de regio te beperken. Hij wil het land “de beste en meest gevreesde wapens” ter wereld ter beschikking stellen, zo zei hij maandag tijdens tijdens een toespraak in de westelijke stad Ahmedabad. Trump is in India voor een tweedaags staatsbezoek.

Trump hield zijn speech tijdens een gezamenlijk optreden met de Indiase premier Nerendra Modi in een cricketstadion met zowat 100.000 toeschouwers. Om een tegengewicht te bieden aan China met zijn toenemende machtsaanspraken in de regio, zet Trump net als zijn voorgangers in op de atoommacht India, met zowat 1,3 miljard inwoners ‘s werelds grootste democratie.

“Samen zullen we onze soevereiniteit en onze veiligheid verdedigen en een vrij en open Indo-Pacifische gebied beschermen, voor onze kinderen en voor vele, vele generaties daarna”, benadrukte de Amerikaanse president. Hij noemde China in zijn speech nooit expliciet bij naam.

De Verenigde Staten zullen India’s belangrijkste militaire partner zijn, beloofde Trump, en zullen “de beste en meest gevreesde wapens” ter beschikking stellen.
REUTERS De Verenigde Staten zullen India’s belangrijkste militaire partner zijn, beloofde Trump, en zullen “de beste en meest gevreesde wapens” ter beschikking stellen.

Belangrijke militaire partners

De Verenigde Staten zullen India’s belangrijkste militaire partner zijn, beloofde Trump, en zullen “de beste en meest gevreesde wapens” ter beschikking stellen. De Amerikanen willen onder andere luchtafweergeschut, gevechtsvliegtuigen en drones verkopen, aldus het Amerikaanse staatshoofd. Beide landen onderhandelden al een contract voor nieuwe gevechtshelikopters.

Om de Indiase regering warm te maken voor een dergelijk strategisch partnerschap prees Trump het “inspirerende” succes van India. In de zeventig jaar sinds zijn onafhankelijkheid van Groot-Brittannië is India “een economisch zwaargewicht en de grootste democratie ooit” geworden. De president bestempelde India als het “wonder van de democratie”.

President Trump en zijn vrouw, Melania, bij de Taj Mahal in India.
AFP President Trump en zijn vrouw, Melania, bij de Taj Mahal in India.

Handelsakkoord op pauze

Trump riep maandag ook op tot het spoedig afsluiten van een handelsakkoord met India. De gesprekken daarover bevinden zich nog in een vroeg stadium, maar ze kunnen tot “een fantastisch” akkoord leiden met “ongelooflijk veel potentieel”. Aanvankelijk was de bedoeling dat Modi en Trump tijdens het staatsbezoek al een beperkte handelsovereenkomst zouden ondertekenen, maar de onderhandelingen lijken tot nu toe vast te zitten.

In New Delhi kwam het zondag en maandag opnieuw tot rellen tussen voor- en tegenstanders.
AFP In New Delhi kwam het zondag en maandag opnieuw tot rellen tussen voor- en tegenstanders.

Het bezoek van Trump komt er terwijl de omstreden burgerschapswet in India nog steeds de gemoederen verhit. In New Delhi kwam het zondag en maandag opnieuw tot rellen tussen voor- en tegenstanders van de wet, die het makkelijker maakt voor niet-moslims uit buurlanden om Indiaas staatsburger te worden. Bij het geweld kwam volgens lokale media ook één agent om.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric maier

  Trump spreekt over China, terwijl India best goede relaties heeft met China.En wel om 1 bepaalde reden dat hun gemeenschappelijk doet optreden : Kashmir en de toename van extrimisttische moslimgroeperingen in die regio. Wat nooit gezegd word is dat China ook al lang een stuk van Kashmir bezet houd.En aan de andere kant te Pradesh hebben ze ook een stukje bufferzone. Trump wil stoken tussen beide landen.

 • Danny Weckhuyzen

  Wanneer geraken we van die gangster verlost ? Alles draait bij die oen om wapens verkopen en verdeeldheid zaaien ! Zo lopen er helaas hier in België ook rond.

 • Diane Bernaerts

  Weet hij nu ondertussen al dat India wel degelijk aan China grenst, iets wat hij bij zijn vorige ontmoeting met Modi ontkende?

 • wim CLAES

  india heeft sinds 2007 voor 17 miljard wapentuig gekocht van de usa waaronder c17 toestellen, ah64 apaches, het gaat nu voor 2.6 miljard us 24 seahawk heli's kopen en is bezig met het onder licentie bouwen van de f16 block 70, die hetzelfde als de f35 kan doch aan de helft vd prijs. india heeft de laatste 20 jaar gewapende conflicten met pakistan en china.stond nochtans in de krant.

 • DIRK VANGOSSUM

  Goed voor de Amerikaanse aandeelhouders in de wapenindustrie. Oorlogje stoken en dan cashen....