Trump wil "graag nieuwe shutdown" - Democraten: "Laatste dat de VS nodig heeft"

De Amerikaanse president Trump liet zich ontvallen dat hij "graag" een shutdown wil als het Congres het niet eens raakt over de immigratiehervormingen.
Photo News De Amerikaanse president Trump liet zich ontvallen dat hij "graag" een shutdown wil als het Congres het niet eens raakt over de immigratiehervormingen.
Donald Trump "zou graag een nieuwe shutdown zien" indien het Congres het niet eens raakt over de immigratiehervormingen. Dat heeft de Amerikaanse president gezegd te midden van de onderhandelingen tussen Republikeinen en Democraten over een nieuwe federale begroting, twee dagen voor de deadline.

"Als we de wetgeving niet veranderen, als we de achterpoortjes niet sluiten waardoor moordenaars ons land binnen kunnen komen en kunnen blijven moorden... Als we dat niet veranderen, laten we dan maar een shutdown hebben", zei Trump tijdens een panel in het Witte Huis met ordediensten over de criminele bende MS-13. "Het is het waard voor ons land. Ik zou graag een shutdown zien als we deze zaak niet afhandelen."

Grensmuur

De president tekende dan ook een immigratiehervorming uit die hij al naar het Congres stuurde. Die is echter voor de Democraten moeilijk te slikken, onder meer omdat de wet voorziet in financiering voor de bouw van een grensmuur met Mexico. Daarnaast wordt ook de zogenaamde visaloterij geschrapt en worden de regels voor familieherenigingen verscherpt. Dat de hervorming ook zorgt voor een "pad tot burgerschap" voor 1,8 miljoen illegale migranten die op een jonge leeftijd naar de Verenigde Staten zijn gekomen, ligt dan weer moeilijker bij de Republikeinen. 

Het Amerikaanse Capitool, waar het congres druk bezig is om te vermijden dat er een shutdown komt.
AFP Het Amerikaanse Capitool, waar het congres druk bezig is om te vermijden dat er een shutdown komt.

Nieuwe federale begrotingswet

Trumps opmerkelijke uitspraak komt er terwijl de Republikeinen en Democraten aan een nieuwe federale begrotingswet werken. Het Congres heeft nog tot middernacht (vrijdagochtend 6 uur Belgische tijd) om die goed te keuren en een nieuwe shutdown - waarbij de meeste federale overheidsdiensten worden gesloten en 40 procent van de federale ambtenaren niet meer wordt betaald - te vermijden. Dan loopt de tijdelijke financiering af die op 22 januari was gestemd na een shutdown van drie dagen. Het was al de vierde tijdelijke begroting sinds september.

De president lijkt er nu op te rekenen dat beide partijen wanhopig zijn om een nieuwe begrotingsimpasse te vermijden. Zo denkt hij hen zo ver te krijgen om ook zijn immigratieplannen goed te keuren. In een reactie zegt de minderheidsleider in de Senaat Nancy Pelosi dat een shutdown "het laatste is dat Amerika nodig heeft". 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.