Trump wil geen schriftelijke antwoorden van klokkenluider die aan basis van Oekraïne-affaire ligt: “Niet aanvaardbaar”

Photo News
Amerikaans president Donald Trump wijst een voorstel van de klokkenluider in de Oekraïne-zaak, om schriftelijk vragen van Republikeinen te beantwoorden, af. Dat zegt de president op Twitter.

De klokkenluider, wiens identiteit niet bekendgemaakt is, trok eerder dit jaar aan de bel over een telefoongesprek tussen Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski.

Trump zou tijdens dat telefoontje hebben aangestuurd op een onderzoek naar zijn Democratische rivaal Joe Biden en diens zoon Hunter. De zaak leidde tot een impeachment-onderzoek door de Democraten in het Congres.


“De klokkenluider gaf valse informatie en ging om met de corrupte politicus Schiff”, tweette Trump vandaag, verwijzend naar de Democraat Adam Schiff, een van de belangrijkste spelers in het impeachment-schouwspel. “Hij moet komen getuigen. Schriftelijke antwoorden zijn niet aanvaardbaar.”

Onder eed

Mark Zaid, de advocaat van de klokkenluider, zei gisteren aan CBS News dat hij de Republikeinse leden van de Inlichtingen-commissie de mogelijkheid heeft aangeboden om schriftelijke vragen over te maken voor de klokkenluider. Hij heeft dat aanbod overgebracht aan de hoogste Republikein in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, Devin Nunes.

De Republikeinen zijn uitermate kritisch over het onderzoek naar hun partijgenoot president Donald Trump. Advocaat Mark Zaid stelt dat zijn cliënt wil garanderen dat zijn klacht op een politiek onpartijdige manier wordt verwerkt. Hij is bereid onder ede te reageren op schriftelijke vragen van Republikeinse leden van de inlichtingencommissie.

Kevin McCarthy, leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, zei niet op de hoogte te zijn van het voorstel. Hoewel hij niet zei de mogelijkheid van schriftelijke vragen te zullen weigeren, benadrukte hij dat de klokkenluider “voor de commissie zou moeten verschijnen”.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Pintens

  Trump eist effectief het recht op om schriftelijk te antwoorden. Natuurlijk niet door hemzelf, maar zijn staf. Mondeling zou hij er helemaal onderdoor gaan, da's duidelijk. Het is toch godgeklaagd dat hij, wat hij zelf niét wil doen, oplegt aan anderen?

 • Abdelilah Toumi

  De grapjas. Nu ineens moeten er andere regels gelden. Als hij vragen moet beantwoorden moeten die schriftelijk zijn, maar bij andere mag dat zo te zien niet. Wat voor een clown is dat nu zeg.

 • ivan de ridder

  @Rafael Van Meerbeek, 100% gelijk. Dit impliceert dat Trump ook een kruisverhoor in persoon hoort te doorstaan, maar zoals gewoonlijk, voor alles is er een tweet of een eerdere stelling te vinden die zijn huidige visie tegenspreekt. Voor Trump gelden blijkbaar op elk moment van de dag andere regels.

 • Jeroen Beckers

  Hoe moet je anders iemand afdreigen en intimideren natuurlijk, als je niet weet wie het is?

 • Mats Dendonder

  Trump heeft gelijk, het staat nu al vast dat er valse informatie is geleverd. Wie zegt dat de klokkenluider nu wel met juiste informatie komt?