Trump wil financiering schone energie aan banden leggen

Donald Trump gisteren bij het afleggen van zijn eerste State of the Union.
Photo News Donald Trump gisteren bij het afleggen van zijn eerste State of the Union.
De Amerikaanse regering gaat het Congres vragen om de financiering van schone energie in de begroting van 2018 te verminderen met 72 procent. Dat schrijft de Washington Post vandaag. Het voornemen toont aan welke prioriteit de regering van president Donald Trump geeft aan fossiele brandstoffen.

De krant kreeg documenten in handen die de contouren schetsen van de onderhandelingen over de nieuwe begroting. Het is uiteindelijk het Congres dat het laatste woord zal hebben over de financiering van de overheid. Maar ook al kunnen ze de vraag van het Witte Huis verwerpen, die laat geen twijfel over zijn plannen, schrijft de Post.

Budgettaire impasse

Volgens de krant zijn de gevraagde besparingen nog groter dan die die de regering-Trump had gevraagd voor het huidige fiscale jaar. Vanwege een lange budgettaire impasse zijn die besparingen uiteindelijk nooit uitgevoerd.

Concreet krijgen de afdelingen van het ministerie van Energie die belast zijn met energie-efficiëntie en hernieuwbare energie vandaag 2,04 miljard dollar. Na de gevraagde besparingen van het Witte Huis zou daar nog 575,5 miljoen van overblijven. 

Import zonnepanelen gefnuikt

Trump, die prioriteit geeft aan fossiele brandstoffen en klimaatscepticus Rick Perry minister van Energie maakte, stelde vorig jaar federale subsidies voor om de steenkoolsector en de nucleaire sector uit te bouwen. Vorige week verhoogde Trump de douanerechten voor de import van zonnepanelen in de VS - tot groot ongenoegen van de sector.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lisette Theunis

  Ik denk niet dat hij tegen propere energiewinning is. Maar wel tegen een overdaad aan subsidies. En terecht. Moet men hier ook dringend gaan inperken. In ons land worden nog steeds licensies verleent om met subsidie allerhande afval te verbranden.. Wie is er dan gek ? Nieuwe gascentrales zijn trouwens ook niet milieuvriendelijk.

 • Didier VandeVyver

  hoelang gaat de beschaafde wereld nog toestaan dat deze crimineel de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen hypoticeert

 • Fons Casteels

  Het gebruik van eigen fossiele brandstoffen is slecht voor het milieu, maar noodzakelijk voor Amerika om onafhankelijk te worden van buitenlandse energie. Trouwens, Trump weet wél wat de gevolgen voor het klimaat zijn. Maar hij heeft zijn prioriteiten gesteld, en hij vindt de werkgelegenheid in Amerika belangrijker dan een eventuele opwarming met 0,8 graden – de “schade” die Trump volgens wetenschappers veroorzaakt. En dat is peanuts, in vergelijking met wat India en China uitspoken.

 • FRANK WILLEMS

  Een beetje zoals hier , eerst er miljarden insteken als steun en onteigeningen voor windmolens ,de zee verpesten en dan de boel verkopen voor een apel en een ei aan de franse geld magnaten.

 • Harry Calvo

  2 Miljard mensen zoeken om zich kandidaat te stellen voor euthanatie, wel verplichten voor de groen aanhangers zij zijn tenslotte toch de echte wereld verbeteraars. Probleem opgelost. M.A.W wij zijn met teveel op dit bolletje.