Trump wil Egyptische Moslimbroeders bestempelen als terreurorganisatie

President Donald Trump ontving president Abdel Fattah al-Sisi begin april in het Witte Huis.
REUTERS President Donald Trump ontving president Abdel Fattah al-Sisi begin april in het Witte Huis.
De Amerikaanse regering overweegt de Egyptische Moslimbroederschap op de lijst met buitenlandse terreurorganisaties te plaatsen. Doorslaggevend daarvoor was de ontmoeting tussen president Donald Trump en zijn Egyptische collega Abdel Fattah al-Sisi in het Witte Huis. Dat schrijft de New York Times vandaag onder aanhaling van welingelichte bronnen. 

Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi had Trump tijdens de ontmoeting op 9 april gevraagd om Egypte te steunen in de sancties tegen de Moslimbroeders. Dat bevestigde een regeringsfunctionaris na het bericht in The New York Times. De Moslimbroeders gelden als tegenstanders van Al-Sisi, en staan in Egypte al verscheidene jaren te boek als terroristische organisatie.

Restricties

“De (Amerikaanse, red.) president heeft overlegd met zijn team voor nationale veiligheid en met leiders in de regio die zijn zorgen delen’’, zei woordvoerster Sarah Sanders. Het predicaat terroristische beweging doorloopt nu de ambtelijke molen voordat het officieel wordt.

Indien Washington de beslissing daadwerkelijk doorvoert, kan dat verreikende gevolgen hebben voor personen en bedrijven die met de Moslimbroederschap te maken hebben. Een vermelding op de Amerikaanse terreurlijst kan leiden tot reisrestricties en economische beperkingen. Op die lijst staan ook groepen als de Islamitische Staat (IS), Boko Haram of Hamas.

Moslimbroederschap

Het Moslimbroederschap werd in de jaren 20 opgericht en heeft afdelingen in verschillende Arabische landen. De beweging streeft naar het naleven van islamitische morele concepten en de oprichting van een staat gebaseerd op de principes van de islamitische wet (sharia). 

In Egypte had het Moslimbroederschap even succes nadat haar kandidaat Mohammed Morsi de presidentsverkiezingen in juni 2012 won. Een jaar later zette het leger Morsi na massale protesten af. Sindsdien keerde de publieke opinie zich tegen de beweging en geldt het Moslimbroederschap in Egypte als een terroristische organisatie. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Karani Sirin Celik

    Raar hoe men zomaar een groep kan bestempelen als terrorist. Welke criteria? PKK in Turkije maken all decennia slachtoffers/terroristische aanvallen in Turkije en worden nog gezien als vrijheidstrijders. Raar. De enigste terreurorganisatie is degene die andere bestempeld als terreurorganisatie in mijn ogen--> amerika