Trump wil dinsdag “alternatieve toespraak” geven nu Pelosi hem verbiedt State of the Union te houden: “Pure schande”

AP
Amerikaans president Donald Trump zegt dat hij een “alternatief event” zal organiseren in plaats van de traditionele State of the Union volgende week dinsdag. Wat dat zal zijn, wil hij nog niet kwijt. Eerder vandaag liet Trump weten dat hij er niets voor voelde zijn jaarlijkse beleidstoespraak uit te stellen door de shutdown, zoals Huis-voorzitter Nancy Pelosi gesuggereerd had. Als reactie daarop zei Pelosi dat de State of the Union afgelast is zolang de overheid niet opnieuw open gaat. "Een schande”, vindt Trump.

Pelosi, die Trump formeel moet ‘uitnodigen’ in het Congres, had Trump vorige week gesuggereerd dat zijn State of the Union niet kon doorgaan omdat de Amerikaanse overheid deels gesloten is door de shutdown die nu al meer dan een maand aanhoudt. Zijn veiligheid kan niet volledig gegarandeerd worden, klonk het bij de Democrate.

Maar Trump legde die 'suggestie' vandaag naast zich neer. Hij schreef Pelosi een brief waarin hij haar zei “uit te kijken” naar de State of the Union, zoals voorzien op 29 januari. “Het zou erg spijtig zijn voor ons land als de State of the Union niet op tijd, volgens planning en, zeer belangrijk, op de juiste locatie zou gegeven worden”, schreef Trump. Volgens de president heeft de geheime dienst hem verzekerd dat er “absoluut geen probleem” is rond zijn veiligheid. 

De reactie van Pelosi liet niet lang op zich wachten. Slechts luttele uren na Trumps brief schreef ze een antwoord: “Ik schrijf u om u te informeren dat het Huis van Afgevaardigden geen resolutie zal behandelen die de president moet toelaten zijn State of the Union te geven in het Huis zolang de overheid niet opnieuw geopend is”, klonk het formeel. Daarmee wordt Trump de toegang tot het spreekgestoelte in het Congres ontzegd. De president van de VS heeft te allen tijde wel het recht naar het Huis van Afgevaardigden en de Senaat te komen, maar mag slechts bij akkoord van de parlementsleden een formele rede houden.

Pelosi liet wel fijntjes weten “ernaar uit te kijken u te verwelkomen op een moment waarop de overheid opnieuw geopend is”. 

Trump reageerde vanavond dat hij “op tijd” op Pelosi's verbod zou reageren. Later klonk het dat hij een “alternatief event” zal houden. “De toespraak is afgelast door Pelosi want zij wil de waarheid niet horen (...) Ze is een schandvlek voor het land waar we allemaal van houden”.

De brief die Trump aan Pelosi schreef.
rv De brief die Trump aan Pelosi schreef.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Alles aan Trump is alternatief: waarheden, feiten, cijfers, uitspraken. Een waarheid is niet een waarheid volgens Giulliani. Alternatief, maar totaal niet correct.

 • Rita De Swaef

  JensVandenbroeck u draait de zaken om. Trump houdt 800.000 gezinnen gegijzeld omdat hij zijn muurtje absoluut wil bouwen. Speaker Pelosi heeft gelijk dat ze hem geen duimbreed toegeeft. Hij begon met dit afpersingsspel op de rug van die werkende mensen. Als hij gewoon de Shutdown beeindigt kan hij zijn State of the Union houden.

 • jack vandenhende

  @Tom Araya , over beloftens gesproken en het waarmaken daarvan . Trump had toch met heel veel show beloofd dat Mexico de muur zou betalen , en dat het de Amerikaanse belasting betaler , geen penny zou kosten . Nu heeft Trump 100.000 ambtenaren zonder loon gezet en naar de voedselbank gejaagd , omdat hij zijn valse en onuitvoerbare belofte niet kan waarmaken .

 • Markus VanDromme

  Het Amerikaanse parlement zet zichzelf buiten spel.

 • kami sama

  Tom De Backer : Zo kan je natuurlijk aan alles je eigen versie koppelen hé :-) Ben niet voor trump, maar hier stellen de Democraten zich aan als een klein kind.