Trump wil dat WTO einde maakt aan voorkeursbehandeling van ontwikkelingslanden zoals China

BSRagency BSR Agency
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Wereldhandelsorganisatie (WTO) 90 dagen de tijd gegeven om "het probleem" te regelen van lidstaten die, volgens de VS, hun statuut van ontwikkelingsland misbruiken om er economisch voordeel uit te halen. Trump richt de vinger daarbij met name op China.

Als de geëiste hervormingen er niet komen, zullen de VS ontwikkelingslanden niet meer behandelen zoals bepaald door de WTO, van zodra ze van mening zijn dat een land ten onrechte profiteert van dat statuut.

"De WTO is GEBROKEN wanneer de RIJKSTE landen beweren ontwikkelingslanden te zijn om aan de regels van de WTO te ontsnappen en te kunnen genieten van een voorkeursbehandeling. NIET langer!!!", tweette Trump.

Een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China laat mogelijk nog even op zich wachten. President Trump houdt er zelfs rekening mee dat de Chinezen pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 hun handtekening willen zetten, omdat Peking liever een deal met een Democraat zou willen sluiten.

“Ik denk dat China waarschijnlijk zal zeggen: laten we wachten”, zei Trump vandaag tegen verslaggevers in het Witte Huis. Maar na de presidentsverkiezingen kan het volgens de Republikeinse bewindsman hard gaan. “Als ik win, meteen daarna, gaan ze allemaal deals tekenen.”

Overleg

Er is volgende week weer handelsoverleg tussen de twee economische grootmachten. Daarvoor reizen handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin naar Shanghai af. Na de gespreksronde in China, gaan onderhandelaars van beide landen in Washington om tafel.

Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping sloten op de G20-top in Japan eind juni een wapenstilstand in het slepende handelsconflict. Dat weerhield Trump er niet van om onlangs weer te dreigen met meer importheffingen op Chinese goederen.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michel Van Limbergen

  Dat de WTO een keer een einde maakt aan Trump zijn gezeur!

 • Gino Denil

  Met 40 miljoen VS burgers die afhankelijk zijn van de voedselbedeling zou hij beter vragen om ook die voorkeursbehandeling als ontwikkelingsland te krijgen.

 • Jan Verstrepen

  En gelijk heeft hij, China is geen ontwikkelingsland, maar subsidieert wel heel zijn industrie met verborgen staatssteun en uitbuiting.

 • Jef Heffens

  Trump heeft hier zeker een punt. Er zijn landen bij die al 10 jaar en zelfs 20 jaar geen ontwikkelingsland meer zijn en daarbij de regels met de voeten treden.

 • Marc Rooms

  Je kan China moeilijk nog een ontwikkelingsland noemen ook he.