Trump wil België en Italië "doen betalen" voor NAVO

Donald Trump tijdens de NAVO-top in december vorig jaar.
AP Donald Trump tijdens de NAVO-top in december vorig jaar.
Amerikaans president Donald Trump wil dat Italië en België hun defensie-uitgaven opkrikken. Dat heeft hij gezegd in een interview op de conservatieve zender Fox News.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

België staat al langer onder internationale druk om de defensie-uitgaven op te krikken. In 2014 kwamen alle NAVO-bondgenoten overeen om hun defensie-uitgaven tegen 2024 op te trekken naar 2 procent van het bbp. Veel landen halen dat cijfer (nog) niet, maar België (0,93 procent) en Italië (1,21 procent) bengelen onderaan het NAVO-peloton.

In een interview met de Amerikaanse zender Fox News zegt Trump nu dat hij België en Italië wil "doen betalen". Ook Duitsland - dat 1,42 procent uitgeeft aan defensie - krijgt een veeg uit de pan. Trump verwijt Duitsland "delinquent" gedrag en zegt dat de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Duitsland deels te verklaren is door de gebrekkige militaire uitgaven in Duitsland. Duitsland is volgens Trump ook te afhankelijk van Russisch gas.
162 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Van Den Bossche

  Wie "De duistere bank" van David Enrich gelezen heeft, weet dat Trump op een schurkachtige wijze Deutsche Bank heeft opgelicht en louche zaken met Russische zakenmannen heeft gedaan. Dat hij dan in zijn toespraak öok nog eens uithaalt naar Duitsland, is Trump zelf. De schaamte voorbij.

 • Joël Bornbergen

  Heel veel reacties zijn gewoon anti Trump door zijn Twitter carrière... En dus heel ondoordacht. 1. belgië, net zoals iedereen, moet zijn verplichtingen nakomen, hoe, is aan onze regering, if ever... 2. een EU Leger gaat minstens even veel kosten. Wetende dat de navo op enkele uitzonderingen na al Europa + US is.. dus de navo lijkt mij beter 3. Kijk naar wat Trump doet, niet wat hij zegt op Twitter... Ge gaat hem nog ne goeie vinden Op zen minst heeft hij een goed Internationaal programma.

 • wim rooyakkers

  België loopt op veel gebieden nog wat achter,de tijd van pijl en boog en speer is schijnbaar pas voorbij,maar wat wil men met zoveel regeringen en regelneven die het zo goed weten.

 • André Van Laethem

  Het is al niet normaal dat de hoofdzetel van de NATO in Brussel zit. Zoiets moet je aan grote spelers overlaten. Niet aan de provincie Belgie.

 • Christine Laevers

  België kan in een militair conflict alleen een beetje logistieke steun verlenen en hier en daar wat 'aanvullen'. Maar logistieke steun ... liefst niet met iets zoals Tik Tok.