Trump wil af van "stank" bij Justitie na nieuws dat onderminister hem wou laten afluisteren

Rod Rosenstein
EPA Rod Rosenstein
De Amerikaanse president Donald Trump wil het ministerie van Justitie zuiveren van "slechte mensen". In een toespraak tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Springfield zei Trump vrijdagavond dat op het ministerie "een aanhoudende stank" hangt waar hij van af wil.

Eerder vrijdag berichtte The New York Times dat onderminister van Justitie Rod Rosenstein aan de FBI heeft voorgesteld geheime opnames te maken van de chaos die in het Witte Huis heerst. Rosenstein zou zo materiaal willen verzamelen dat het mogelijk maakt om een afzettingsprocedure tegen de president te beginnen.

"Kijk nou toch naar wat er wordt blootgelegd", zei Trump. "We hebben geweldige mensen op het ministerie van Justitie, maar er zijn ook een paar hele slechte." Dreigend liet hij er op volgen: "Jullie hebben gezien wat er is gebeurd bij de FBI. Daar zijn ze allemaal weg."

Voorstel

Rosenstein opperde het voorstel in het voorjaar van 2017, nadat Trump FBI-directeur James Comey de deur had gewezen. In de dagen daarna kwam aan het licht dat Trump Comey kort na zijn benoeming tot president had gevraagd om trouw aan hem te zijn en dat de Amerikaanse president in het Oval Office vertrouwelijke informatie aan Russische diplomaten had doorgespeeld. 

Volgens de NY Times zei Rosenstein aan medewerkers van het ministerie van Justitie en de FBI dat de geheime opnames gebruikt zouden kunnen worden om de chaos binnen de Trump-administratie te onthullen.

De Times zegt die informatie verkregen te hebben van bronnen die gebrieft werden over het voorval en via notities van FBI-medewerkers zoals Andrew McCabe, die plaatsvervangend directeur werd na het ontslag van Comey.
 McCabes advocaat beweert niet te weten hoe de notities van de man verspreid werden.

Afzetting Trump

Rosenstein zou aan McCabe, die later ook door Trump ontslagen werd, gezegd hebben dat hij misschien minister van Justitie Jeff Sessions en John Kelly, in die periode minister van Binnenlandse Veiligheid en momenteel stafchef van het Witte Huis, kon overtuigen om het 25ste amendement van de Amerikaanse grondwet in te roepen, dat handelt over de ongeschiktheid en opvolging van de Amerikaanse president. Volgens de NY Times werd aan geen enkele van die voorstellen gevolg gegeven.

Reactie Rosenstein

Rosenstein ontkent het bericht in de krant. In een verklaring noemde hij het verhaal in The New York Times "onzorgvuldig en feitelijk onjuist''. In een verklaring verwijt hij ook de anonieme bronnen die er volgens hem een verborgen agenda op nahouden en weigert hij verder commentaar te geven. 

"Maar laat me hierover duidelijk zijn: op basis van mijn persoonlijke ervaringen met de president, is er geen reden om het 25ste amendement in te roepen", concludeert hij.

Een bron meldt ook aan de BBC dat Rosensteins opmerking sarcastisch bedoeld was. 

Rusland-onderzoek

Rod Rosenstein werd binnen het ministerie van Justitie de toezichthouder op het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en de mogelijke samenzwering met de Trumpcampagne, nadat Jeff Sessions zich in maart 2017 daarvan terugtrok. In mei 2017 stelde Rosenstein speciaal onderzoeker Robert Mueller aan om de zaak te leiden.

Trump heeft al meermaals zijn frustratie geuit over het Rusland-onderzoek. Hij verwijt Jeff Sessions dat deze zich terugtrok uit de zaak en noemt de FBI politiek gemotiveerd. Moskou ontkent dat het zich gemengd heeft in de Amerikaanse verkiezingen. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Van Limbergen

  Het is n iet de stank van Justitie die hij ruikt maar zijn eigen stank want de leugen viert er hoogtij!

 • Mathias Mahieu

  Trump heeft iets te verbergen anders zou hij dat nooit doen

 • Diane Bernaerts

  En nu hecht Trump plots wél geloof aan een artikel van de NYT?

 • eric maier

  Trump zit in zeer nauwe schoentjes en tracht de rechtsgang te belemmeren mbt de onderzoeken tegen hem. Als je bedenkt dat hij het had kunnen vermijden door vriendelijk te zijn met de media ipv oorlog te voeren. Dom, Dommer, Domst.

 • Jan Van Rompaey

  Goed zo Trump, verraders moesten over gans de wereld zwaar gestraft worden. Dus ook in België.