Trump wil "absoluut" spreken met Noord-Korea en steekt pluimen toenadering op eigen hoed: "Zonder mij zouden ze niet met elkaar praten"

De Amerikaanse president Donald Trump (l.) en zijn Noord-Koreaanse evenknie Kim Jong-un.
REUTERS De Amerikaanse president Donald Trump (l.) en zijn Noord-Koreaanse evenknie Kim Jong-un.
"Op het juiste moment" zijn de Verenigde Staten bereid deel te nemen aan de toenaderingsgesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea. En als aan bepaalde voorwaarden is voldaan is de Amerikaanse president Donald Trump "absoluut" bereid persoonlijk met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te praten.

De president liet tijdens een persmoment gisteren weten het een grote stap te vinden dat beide Korea's overleg gaan voeren over een Noord-Koreaanse delegatie bij de Olympische Spelen in februari in Pyeongchang. Vrijdag kwamen beide landen overeen elkaar volgende week voor het eerst in meer dan twee jaar opnieuw te spreken. Maar het zal goed zijn als meer uit de gesprekken voortvloeit dan alleen olympische deelname, aldus Trump. "Dat zou geweldig zijn voor de mensheid, voor de wereld."

De Amerikaanse president klopte zichzelf ook op de borst dat de toenadering er dankzij hem is gekomen. "Kijk, nu spreken ze over de Olympische Spelen. Dat is een begin, maar een goed begin. Als ik er niet was geweest, waren ze nu niet aan het spreken. Kim weet dat ik er niet mee sol. Zelfs geen klein beetje, zelfs niet één procent. Hij begrijpt dat."

In het verleden heeft Trump zich sceptisch getoond om de dialoog met Noord-Korea aan te gaan. In oktober zei hij op Twitter dat de minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, "zijn tijd verspilt door te proberen met de kleine raketman te onderhandelen".
33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Ach zeg, is dit ook al dankzij het stabiele genie, net zoals die nul doden bij commerciële vluchten vorig jaar?

 • Jan Peters

  zonder Trump was er ook geen probleem met Noord Korea. Of toch een veel kleiner probleem.

 • Daniel Den Denker

  Beter een goede buur dan en ver familielid....zullen ze daar denken

 • Jan Van Overveldt

  Trump heeft gelijk, HIJ heeft eindelijk iets in gang gekregen. En voor die linkse PVDA stemmers of moet ik zeggen Noord-Korea lovers, ga er wonen...

 • Serge Surmont

  Het is goed om te lachen...