Trump weigert Democratische memo vrij te geven over onderzoek naar Russische inmenging

REUTERS
In het Rusland-onderzoek zal VS-president Donald Trump een memo van de Democraten uit de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden niet vrijgeven. Hij kan dat momenteel niet, omdat er in het document talrijke als geheim geclassificeerde en "bijzonder gevoelige" passages staan, klinkt het in een brief van Trumps advocaat, die gisteravond (lokale tijd) publiek werd gemaakt.

Vanwege het grote publieke belang beval de president wel dat het ministerie van Justitie zich ter beschikking stelt om hulp aan te bieden als de inlichtingencommissie het document nog een keer wil herwerken.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden wilden het document vrijgeven, om weerwerk te bieden tegen een eerdere, Republikeinse memo. Die memo gaf Trump wél vrij. De memo zorgde voor aanzienlijke ophef. In grote lijnen komt het erop neer dat de federale politie bedenkelijke methodes hanteerde om een ex-campagneadviseur van Trump te laten bespioneren. Met de publicatie zou de beschuldiging van partijdigheid tegenover Trump in het Rusland-onderzoek benadrukt zijn. 

Het Rusland-onderzoek richt zich op mogelijke afspraken tussen het campagneteam van Trump en Moskou tijdens de verkiezingen van 2016. Doel zou geweest zijn om het resultaat te beïnvloeden. Ook wordt onderzocht of Trump geprobeerd heeft om het onderzoek te dwarsbomen.
De Democraten zeggen dat het document van de Republikeinen onvolledig en misleidend is. Ze drongen er daarom op aan om hun versie van de feiten te kunnen geven. 
13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Diane Bernaerts

  Maar met het vrijgeven van de Nunes-memo (die inmiddels een scheet in een fles is gebleken) had hij geen probleem? Kan het nog partijdiger?

 • Edmond Dantès

  Afgaande op de foto heeft hij precies weer een beetje teveel van het oranje potje gesmeerd. Wat een zielig figuur, en ook al is ze een golddigger, ik beklaag Melania die er mee moet ..........

 • Jean De Grande

  Groot gelijk. Verder dan wat roddelen en lasteren zonder bewijzen zijn die "democraten" nog nooit geraakt.

 • Rik Connaerdt

  Dit is een schuldbekentenis van een president die helemaal niet geschikt is voor zijn job als POTUS.

 • Jan van Helmont

  Is er nu nergens ter wereld iemand die die man door heeft? Onbegrijpelijk.