Trump wakkert vete met McCain weer aan: “Ik kreeg geen bedankje voor zijn begrafenis”

De vorig jaar overleden John McCain en Donald Trump.
AFP De vorig jaar overleden John McCain en Donald Trump.
President Donald Trump en senator John McCain waren nooit de beste vrienden, ook al zaten ze beiden in de Republikeinse partij. McCain stierf op 25 augustus 2018, maar de vete tussen de twee blijft bijna zeven maanden later blijkbaar nog altijd voortduren. Trump deed ze de afgelopen dagen zelfs weer helemaal opflakkeren. Met een triest hoogtepunt. “Ik kreeg geen bedankje voor zijn begrafenis”, zei de president.

Gisteren was Trump op bezoek in Ohio. Daar zei hij over de staatsbegrafenis van John McCain, die eind augustus vorig jaar op 81-jarige leeftijd overleed aan hersenkanker: “Ik heb hem de begrafenis gegeven die hij wou, waarvoor ik als president mijn goedkeuring moest geven. Maakt mij verder niet uit. Ik kreeg wel geen bedankje, dat is prima”. In werkelijkheid keurde Trump het overbrengen van McCains stoffelijke overschot van Arizona naar Washington met een militair vliegtuig goed. De staatsbegrafenis zelf passeerde langs het Congres. Volgens de wens van McCain was Trump niet uitgenodigd op de begrafenis, in tegenstelling tot presidenten Barack Obama en George W. Bush.

In het weekend had Trump al een aantal aantijgingen aan het adres van John McCain getweet. De president rakelde onder meer de stemming in 2017 om Obamacare terug te draaien weer op. McCain stemde als Republikein tegen. “Hij heeft het niet voor mekaar gekregen voor onze oorlogsveteranen”, aldus Trump. De president viel McCain ook aan voor “een oorlog in het Midden-Oosten”, omdat de senator de oorlog in Irak had gesteund.

Trump had het verder nog over het zogenaamde dossier-Steele uit 2016, waarin een voormalige Britse inlichtingenofficier, Christopher Steele, beweerde dat er banden waren tussen Trump en het Kremlin. De president noemde McCain “de laatste van zijn klas”, verwijzend naar McCains studentenjaren aan de U.S. Naval Academy in Annapolis, Maryland. Hij beschuldigde de ex-senator er in de tweet van dat hij “het Fake Dossier naar de FBI en de pers had gestuurd, in een samenspanning met de Democraten”. Trump zei over zijn tweets daarna: “Ik ben nooit een fan van McCain geweest en zal dat ook nooit zijn”.

Binnen zijn eigen partij deed senator Johnny Isakson uit Georgia de uithalen van Trump naar McCain af als “betreurenswaardig”. Isakson zei dat “Amerika en de familie McCain beter verdienden”. Ook Isaksons collega, Lindsay Graham, nam het op voor McCain en noemde hem een “held” en een “vriend”. Graham zei dat de commentaren van Trump “hem meer schade  toebrengen dan dat ze het nalatenschap van McCain bezoedelen”. Meghan McCain, dochter van de overleden senator, vond het op haar beurt “hilarisch dat de president zo jaloers op haar vader was omdat hij het nieuws domineerde tot in de dood”. Ze raadde de president ook aan om zijn zaterdagen met zijn familie door te brengen in plaats van op Twitter. “Niemand zal ooit van u houden zoals ze van mijn vader hielden”, sneerde ze.

De vete tussen de twee Republikeinen gaat terug tot 2015. Als presidentskandidaat verklaarde Donald Trump toen dat Mexico verkrachters naar de VS stuurde. Ook partijgenoot John McCain ging daar fel tegenin. Daarop trok Trump het heldhaftige krijgsgevangenschap van McCain tijdens de Vietnamoorlog in twijfel. “Hij is geen oorlogsheld, hij liet zich gevangennemen”, zei Trump. “Ik heb het meer voor zij die zich niet laten pakken.” Niemand, zelfs niet bij de Republikeinen, dichtte Trump toen nog maar de geringste kans toe om president van de VS te worden. Het draaide anders uit.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  De president Trump, een haatdragend individu ! Waarschijnlijk geraakt hij er niet van over dat hij bij die begrafenis niet in het middelpunt stond. Gewoon walchelijk.

 • Meert Dominique

  Trump, de grote patriot, bracht een doktersbriefje binnen om niet in Vietnam te gaan vechten. Tegen betaling kan alles, vraag maar aan Stormy Daniels. Donald Trump blijft vulgair en obsceen. Hoe 76% van de Republikeinen "fier" kunnen zijn over hun POTUS is mij een raadsel. hoe kan zo'n groot land en volk zo laag vallen.

 • Frank Bartels

  Je kunt alleen maar van hem houden ! Wat een kerel die Trump !

 • Marie Vanakker

  Wat een contrast , Een echte oorlogsheld tegen een echte dienst ontduiker .Het enige wat hij moest goedkeuren was de militaire vlucht . Als oorlog veteraan en U.S senator had hij recht op de rest .Echt iets voor deze idioot om een overleden mens aan te vallen . En ik heb zo het gevoel dat hij zelfs nu McCain dood is , het onderspit zal delven .

 • Jan Peeters

  Nog los van het feit of je politiek wel of niet akkoord gaat met Trump, die kerel heeft toch gewoon geen fatsoen...