Trump wacht op excuses van Nascar-piloot Wallace: “Die zogezegde strop bleek weer een hoax te zijn”

Darrell 'Bubba' Wallace.
AFP Darrell 'Bubba' Wallace.
Donald Trump vindt dat Nascar-piloot Darrell 'Bubba' Wallace (26) zijn excuses moet aanbieden. Volgens de Amerikaanse president was het incident met de strop die vorige maand in zijn pitbox aangetroffen werd allemaal verzonnen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wallace (de enige Nascar-piloot met een donkere huidskleur) sprak zich in eerste instantie uit tegen de omstreden confederatievlag die bij de Amerikaanse racewedstrijden gebruikt wordt. Hij kreeg daarvoor veel racistische reacties binnen, maar de organisatie verbood uiteindelijk wel de vlag. 

Later trof een medewerker van het team op het circuit van Talladega een stuk touw in zijn pitbox aan. Die zagen er een racistische bedreiging in en stapten er onmiddellijk mee naar de leiding van Nascar stapten. in de weken ervoor had Wallace zich naar aanleiding van de dood van George Floyd immers regelmatig uitgesproken tegen racisme en ongelijkheid en gepleit voor een verbod op de ‘Confederate flags’ in de tribunes. Wallace zelf kreeg de strop overigens nooit onder ogen. 

Wallace kreeg extra beveiliging op het circuit en zijn auto werd voor de race van top tot teen geïnspecteerd, om er zeker van te zijn dat er niet mee geknoeid was.

Strop

Nascar gaf vorige maand een foto van de strop vrij en deelt mee dat uit hun controles van 1.684 garageboxen op 29 racecircuits, blijkt dat slechts 11 van hen een touw hadden om de poort open te trekken. Al die touwen hadden aan het einde een knoop, met uitzondering van het touw in de box van Wallace, dat een strop had.

Uit onderzoek van de FBI bleek later echter dat het stuk touw al maanden in de betreffende pitbox hing en bedoeld was om de garagedeur open te maken. Wallace, die de garage een week voor de race toegewezen had gekregen, reageerde opgelucht. “Het was niet waar we voor vreesden.”

Nascar gaf een foto vrij van de strop.
via REUTERS Nascar gaf een foto vrij van de strop.

“Zoals je kan zien op de foto was de strop echt en we waren bezorgd om Bubba”, zei Nascar-voorzitter Steve Phelps vorige maand in een verklaring. “Op basis van het bewijs dat we hadden, dachten we dat onze chauffeurs - dat een van onze chauffeurs - bedreigd was, een chauffeur die recent erg moedig was in woorden en daden (verwijzend naar Bubba, red.). Het is onze verantwoordelijkheid om te reageren en te onderzoeken en dat is precies wat we gedaan hebben.”

Trump ziet nu toch zijn kans schoon om nog keet te schoppen. “Heeft ‘Bubba’ Wallace zich al verontschuldigd tegenover al die geweldige Nascar-piloten en officials die hem te hulp schoten? Ze waren bereid om alles voor hem op te offeren, maar nadien bleek het allemaal weer een hoax te zijn. Samen met het besluit over de vlag leidde dit tot de laagste kijkcijfers OOIT!”

Zijn bewering dat de kijkcijfers voor de Nascar nooit zo laag waren, klopt echter niet. Volgens Speedsport lagen de cijfers net dertig procent hoger dan vorig jaar.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.