Trump waarschuwt voor "geweld" als Republikeinen verkiezingen verliezen in november

EPA
De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat er geweld kan uitbreken als de Democraten de tussentijdse parlementsverkiezingen van november zouden winnen. Dat zei hij in een besloten toespraak voor christelijke priesters en dominees. Hij riep hen op hun kiespubliek aan te sporen zich massaal achter de Republikeinen te scharen.

Trump waarschuwde de religieuze voorgangers volgens The New York Times dat "jullie maar één verkiezing verwijderd zijn van alles wat je hebt". De krant kon een geluidsopname van de toespraak bemachtigen. Trump deed zijn uitspraken maandag op een privé-diner in het Witte Huis.

Voor de huidige president moeten de priesters dan ook van hun preekstoelen gebruik maken om "al jullie mensen op te roepen te stemmen" in november. Want als de Republikeinen verliezen "zullen zij (de Democraten, red.) alles onmiddellijk beëindigen". "Ze zullen alles wat wij hebben volbracht omkeren, en ze zullen het snel en met geweld doen. Er zal geweld zijn. Kijk naar de antifa-protesten, kijk naar sommige van die groepen, dat zijn gewelddadige mensen."

Het Witte Huis gaf geen commentaar op Trumps uitspraken. Het is dus niet duidelijk of Trump het enkel over anarchistische demonstranten had of Democratische politici met hen gelijkstelde. 

Vorig jaar braken in Charlottesville, Virginia, zware rellen uit tussen blanke supremacisten en neo-nazi's enerzijds en linkse demonstranten anderzijds. Er viel een dode en verschillende zwaargewonden toen een rechtse deelnemer inreed op linkse tegenbetogers. Trump kwam fel onder vuur te liggen omdat hij zei dat beide zijden geweld hadden gebruikt, zonder de aanslag te veroordelen.

Op 6 november trekken de Amerikanen naar de stembus voor tussentijdse verkiezingen. Alle 435 zitjes van het Huis van Afgevaardigden worden vernieuwd, net als een derde van de Senaat. De Democraten hopen in beide kamers van het Congres opnieuw de controle over te nemen.
96 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eddie deleener

  idd Frank Willems.....Was Vietnam ook zijn schuld??? Is Trump al een oorlog begonnen??? Niet dus, allemaal stillekes zwijgen aub

 • Gerry Cle

  Trump weet in ieder geval dat zijn kiezers extreem religieuzen of misnoegde marginalen zijn. Hoe zou hij ook weldenkende mensen kunnen overtuigen?

 • michel deltour

  Uitspraak van een dictator !!!!!!! Dr Jeckyll!!!!!

 • HUBERT VANHOVE

  Zijn volgelingen hier zullen dit wel goed praten en het een normale uitspraak van deze gek vinden

 • Didier VandeVyver

  deze man is zeer ernstig psychisch gestoord ... hoelang kan een normale samenleving dit nog dulden ... zal men pas ingrijpen als het te laat is? .... of moet hij nog meer kapot maken in deze al zo labiele wereld.