Trump waarschuwt May: "Zachte brexit en deal met de VS is dood"

"Opgestapte Boris Johnson zou een goede premier zijn"

De Trumps en Theresa May en haar echtgenoot Philip tijdens de welkomstceremonie op Blenheim Palace, de geboorteplaats van Winston Churchill.
AFP De Trumps en Theresa May en haar echtgenoot Philip tijdens de welkomstceremonie op Blenheim Palace, de geboorteplaats van Winston Churchill.
Als de Britse regering haar plannen voor een zachte brexit doorvoert, hoeft ze niet te rekenen op een handelsverdrag met de Verenigde Staten. Deze waarschuwing doet de Amerikaanse president Donald Trump in een interview met de Britse krant The Sun. Nadat hij Theresa May had aangevallen in dat interview, zegt hij vandaag dan weer dat zijn relatie met haar "zeer, zeer sterk is". Trump kwam gisterenmiddag in Groot-Brittannië aan voor een tweedaags werkbezoek.

De Britse premier Theresa May maakt zich hard voor een vrijhandelsverdrag met de VS om een verwachte terugloop in de handel met de EU te compenseren. Volgens Trump komen de brexitplannen er echter op neer dat zijn land in feite met de EU zou moeten onderhandelen, iets wat hij onwaarschijnlijk acht. 

"Als de Britten dat (een softe brexit, IB) doorzetten, zouden we geen zaken doen met Groot-Brittannië, maar met de EU. Dat zou de deal met de Britten waarschijnlijk om zeep helpen. We hebben al genoeg problemen met de Europese Unie", aldus de president, die zei dat "het Britse volk niet voor een zachte aanpak heeft gekozen." Ook zei hij dat May zijn advies over de aanpak van de brexit in de wind heeft geslagen. "Ik zou het heel anders hebben aangepakt", zegt de president, die fijntjes opmerkt dat "deals die lang aanslepen, meestal niet de beste deals zijn."

(lees verder onder de tweet)

"Boris Johnson zou goede premier zijn"

Trump steekt het mes nog dieper in Mays rug door in hetzelfde interview te zeggen dat hij hoopt dat de deze week opgestapte minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson terugkeert in de regering. Hij noemt Johnson "een geweldige vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk" en zegt dat hij een goede premier zou zijn.

Trump uit verder kritiek op het Europese migratiebeleid. "Toestaan dat miljoenen en miljoenen mensen naar Europa komen is heel, heel verdrietig", zegt de president, die in het interview veelvuldig wijst op zijn Europese wortels, met een Schotse moeder en een Duitse vader. "Ik hou van Europa, maar jullie verliezen jullie cultuur."

Trump en May bij het binnengaan van Blenheim Palace.
EPA Trump en May bij het binnengaan van Blenheim Palace.

Enkele uren eerder prees May nog de 'vriendschap tussen oude bondgenoten VK en VS'

Een paar uur voordat het interview verscheen, had May tijdens een chique black-tie diner op Blenheim Palace, het geboortepaleis van Winston Churchill nabij Oxford (ten noordwesten van Londen) nog de vriendschap tussen de oude bondgenoten Groot-Brittannië en de VS geprezen en Trump de hand gereikt.

"Mister President", sprak May ten overstaan van tientallen genodigden uit politiek en zakenleven tot Trump. "Sir Winston Churchill zei ooit: 'de VS aan onze kant hebben, was mijn grootste genoegen'. De geest van vriendschap en samenwerking tussen onze landen, onze leiders en onze volkeren, die zo speciale relatie, kent een lange en trotse geschiedenis. Laten we nu, omwille van onze beide volken, samenwerken om een betere toekomst te bouwen", sprak May.

Photo News

"Zeer, zeer sterke relatie met May"

Na zijn aanval tegen Theresa May in de Britse krant The Sun heeft Trump vandaag samen met haar een militaire academie bezocht. Zij ontving de Republikein vanmorgen op de Royal Military Academy Sandhurst, ten zuiden van Londen.

In het buitenverblijf Chequers van May verzekerde Trump dat de relatie met May goed is. "De relatie is zeer, zeer sterk, wij hebben een uitstekende relatie", aldus de Amerikaanse president. 

Trump zal ook nog voor het eerst kennismaken met de Britse koningin Elizabeth, met wie hij thee gaat drinken op Windsor Castle.

Donald Trump en Theresa May in het buitenverblijf Chequers van de Britse premier.
Photo News Donald Trump en Theresa May in het buitenverblijf Chequers van de Britse premier.177 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Robje de Koster

  20% in VK leeft onder de armoede grens. Dat zal toen ze nog niet bij de EU zaten wel beter geweest zijn toch?

 • Christine Laevers

  May weet wel welk vlees zij in de kuip heeft. Dat is vlees met een beperkte bewaartijd.

 • Eddy van Dorst

  Hij heeft Groot gelijk.Alles waar de eu nog maar naar kijkt gaat kapot door hun onbekwaamheid.

 • guido vermeyen

  Dat is Trump en "Melanie " zeker niet, dat zijn stand-in figuren, Trump ligt te zonnebaden op een geheime locatie ergens in de VS

 • MICHELINE GEVERS

  @patrick goor ::::Helemaal akkoord!