Trump waarschuwt Iran: "Bedreig de Verenigde Staten nooit meer, of de gevolgen zullen ongezien zijn"

De Amerikaanse president Donald Trump is duidelijk tegenover zijn Iraanse evenknie Hassan Rouhani.
Photo News/AP De Amerikaanse president Donald Trump is duidelijk tegenover zijn Iraanse evenknie Hassan Rouhani.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter fors uitgehaald naar de Iraanse president. Trump waarschuwde Hassan Rouhani in grote letters de VS "nooit nog te bedreigen, of u zal de gevolgen ondervinden zoals nog maar weinigen ondervonden hebben in de geschiedenis". Rouhani had de VS afgelopen weekend gezegd "niet met vuur te spelen" in het conflict met Iran.

In kapitale letters schreef Trump vanmorgen (23.24 uur Amerikaanse tijd) een boodschap "aan de Iraanse president Rouhani": "BEDREIG DE VERENIGDE STATEN NOOIT OFTE NOOIT MEER OF U ZAL DE GEVOLGEN ONDERVINDEN ZOALS NOG MAAR WEINIGEN ONDERVONDEN HEBBEN IN DE GESCHIEDENIS. WIJ ZIJN NIET LANGER EEN LAND DAT STAAT VOOR UW WEERZINWEKKENDE WOORDEN VAN GEWELD EN DOOD. PAS OP!"

Rouhani had gisteren de Verenigde Staten zelf nog gewaarschuwd en noemde een eventuele oorlog met Iran "de moeder van alle oorlogen". Daarvoor gebruikte Rohani een Perzisch gezegde: "Speel niet met de staart van de leeuw, mister Trump, daar zou je spijt van krijgen". Toch sloot hij vrede met de VS niet uit: "Vrede met Iran is ook de moeder van alle vredes", klonk het. 

Trump is begin mei unilateraal uit de nucleaire deal met Iran gestapt en kondigde nieuwe sancties tegen het land aan.

"Meer maffia dan regering"

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo haalde daarop in weinig diplomatieke taal uit. De Iraanse leiders hebben volgens hem meer weg van "de maffia dan een regering". Zijn Iraanse collega Mohammed Zarif en president Hassan Rouhani noemde hij stromannen voor "de ayatollahs internationale oplichterskunsten".

In zijn 'Supporting Iranian Voices'-speech kondigde Pompeo aan dat de VS met een radio-, televisie en internetkanaal komt dat 24 uur per dag uitzendingen zal verzorgen in Farsi. "Wij zullen de lang genegeerde stem van het Iraanse volk steunen", zei hij in Simi Valley, in Californië, voor een publiek van voornamelijk Iraanse Amerikanen.

De Iraanse president dreigt met een blokkade van de olie-exportroutes aan de Perzische Golf. Al tijdens zijn bezoek begin deze maand aan Zwitserland en Oostenrijk had Rohani aangegeven dat als Iran in geval van Amerikaanse sancties geen olie meer kan uitvoeren, het de Straat van Hormuz in de Perzische Golf zou kunnen sluiten, waardoor de volledige olie-export in de regio wordt geblokkeerd. Nu zei hij: "We hebben verschillende routes (voor de wereldwijde olie-export aan de Perzische Golf)... en alleen wij stonden garant voor de veiligheid daarvan".

Israëlisch lof

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Trump geprezen voor zijn scherpe dreigement aan het adres van de Iraanse president Hassan Rowhani. Ook Pompeo kreeg Netanyahu's lof, omdat hij gepleit had voor nieuwe sancties tegen Iran.

Volgens Netanyahu werd het Iraanse regime "jarenlang door grootmachten gepamperd en het is goed om zien dat de VS nu terugkomen van dat verkeerde standpunt". De premier voegde nog toe dat de militaire samenwerking van Israël met de VS nog nooit zo gesmeerd liep. 
91 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  Iran heeft toch alleen maar geantwoord op de dreigementen van Trump en Pompeo? En @Luc de Wolf: "de ganse problematiek van het Midden Oosten is grotendeels aan dat land te wijten"? Ik zou zeggen: grotendeels aan Israël! Vanaf toen is de miserie in het MO begonnen.

 • Peter Bonacasa

  Mensen die blindelings Trump volgen, "no questions asked", die hun mening is compleet irrelevant.

 • Karel Tichmann

  Gert Van Lancker "Elke rechtse republikeinse president voerde oorlog"? Pure onzin... Elke oorlog begon in Europa, het maakt niet uit welke oorlog, inl. Vietnam...

 • Karel Tichmann

  etienne bies: De inherente ondeugd van kapitalisme is de ongelijke verdeling van zegeningen, de inherente deugd van socialisme is de gelijke verdeling van armoede en ellende.. De welvaart in België bestaat niet dankzij de collectieve opoffering aan 'het gemeenschappelijke goed', maar dankzij de productieve genialiteit van vrije mensen.. Een socialistische/groenen/liberale/progressieve overheid, kan geen enkele rijkdom voor de bevolking creëren, maar het alleen in beslag nemen..

 • Joachim Albert

  Als Amerika een bom smijt op Iran, is het oorlog in hele regio : Israël, Saoudie-Arabie, Syrie (hamas, hezbollah, Sjiieten, Sounieten, Allawieten. ...) Iedereen die hier zegt dat het goed is van Trump , denk eraan dat vluchtelingen in massa gaan toekomen en dan niet klagen dat we overrompeld worden, akkoord ? Want meestal zijn voorstanders van zulk geweld de grootste racisten. ..