Trump waarschuwt China: een nieuw "Tiananmen" in Hongkong zou handelsakkoord schaden

Gisteren liepen er volgens de organisatoren 1,7 miljoen mensen mee in een vredevolle mars in Hongkong.
Photo News Gisteren liepen er volgens de organisatoren 1,7 miljoen mensen mee in een vredevolle mars in Hongkong.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft Peking ervoor gewaarschuwd dat een harde repressie van de manifestaties in Hongkong, zoals destijds bij de protesten op het Tiananmenplein, de gesprekken over een handelsakkoord zouden schaden.

"Ik denk dat het erg moeilijk zou zijn om een akkoord te sluiten indien ze geweld gebruiken, (...), indien het een nieuw Tiananmen wordt", verklaarde Trump in New Jersey aan de pers. De president riep zijn Chinese collega op om samen te zitten met de leiders van de protestbeweging, maar gaf tegelijk wel toe dat dat niet de "stijl" is van Xi Jinping. "Ik zou graag zien dat de situatie op een humane manier wordt opgelost. Dat zou erg bevorderlijk zijn voor het handelsakkoord", aldus nog Trump.

In Hongkong namen gisteren opnieuw honderdduizenden mensen deel aan de betoging tegen de regering. Het was de op één na grootste betoging sinds de protesten op 9 juni begonnen, en een van de grootste sinds het bestuur over Hongkong in 1997 aan China werd overgedragen.

De VS en China zijn op hun beurt al maanden verwikkeld in een handelsoorlog.

Photo News10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan De Korte

  Blijkbaar is trump de enige die denkt dat hij geweld mag gebruiken.

 • Jurgen Latet

  Eindelijk iemand die het ziet Europa zouw beter achter de VS gaan staan als één blok staan we veel sterker maar nne we laten ons weer weg vegen als niet volwassen kleuter and wie heeft de oorlog gewonnen juist de VS respecter dan u vrienden er ook naar.

 • MICHELINE GEVERS

  Handelsakkoord? Welk? Onderhandelingen willen nog niet lukken. En Trump maar "eisen" en "dreigen" Niks akkoord. En Trump maar bluffen dat alles goed gaat. "We zullen zien".

 • raf janssens

  Maar als het toch moest gebeuren zal het Westen niets doen behalve maar wat staan schreeuwen over schending van de mensenrechten en het onrecht dat er in HK plaatsvindt. Misschien met wat onbenullige sancties er bovenop.

 • luc vanessa

  trumpken , de chinezen zijn veel slimmer en gewiekster dan u .Ze zullen hongkong wel een lesje leren en zonder dat er iemand zal durven tussenkomen en zeker de lemen reus van europa niet.en trumpken houd u bezig met de aankoop van niet tekoop gestelde landen !