Trump: vrijgelaten Amerikaanse dominee naar Witte Huis

Andrew Brunson.
AFP Andrew Brunson.
De Amerikaanse predikant Andrew Brunson brengt vermoedelijk zaterdag een bezoek aan het Witte Huis. Dat zegt de Amerikaanse president Donald Trump, die zich heeft ingezet voor de vrijlating van zijn landgenoot.

Brunson kwam vrijdag op vrije voeten en heeft Turkije inmiddels verlaten. Dat gebeurde met een militaire vlucht richting Duitsland, zo bevestigen Amerikaanse bronnen. Brunson zal in Duitsland eerst een medische check-up ondergaan alvorens door te vliegen naar de VS. Hij wordt begeleid door zijn vrouw. Zaterdagmiddag zou hij arriveren op de luchtmachtbasis Andrews AFB, net buiten Washington. 

Volgens Trump heeft de evangelische geestelijke "enorm geleden" onder zijn vervolging in Turkije. Daar moest hij voor de rechter verschijnen op verdenking van banden met terreurorganisaties. Hij kon vrijdag na zijn veroordeling Turkije verlaten, een dag nadat het Amerikaanse NBC News op basis van anonieme bronnen had bericht dat een geheime deal was gesloten over de vrijlating van Brunson.

De Amerikaanse president stelt dat het bericht niet klopt. Volgens Trump was geen sprake van een deal met Turkije.

"Banden met Gülen en PKK"

Brunson zat in totaal twee jaar opgesloten, sinds juli vertoefde hij in huisarrest. Hij werd in oktober 2016 -in de nasleep van een mislukte staatsgreep- opgepakt op beschuldiging van terrorisme en spionage. Brunson zou banden hebben gehad met Fethullah Gülen (volgens Ankara het brein achter de couppoging van juli 2016; nvdr) en de Koerdische beweging PKK.

Sancties aan beide zijden

De zaak heeft de relaties tussen de twee NAVO-landen ernstig verzuurd. Langs beide kanten werden sancties ingevoerd tegen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Er werden ook invoerheffingen ingevoerd. Als gevolg van die crisis nam de Turkse lira een flinke duik .

De vraag om het huisarrest van de dominee op te heffen, komt niet geheel onverwacht. De Amerikaanse zender NBC News had donderdag al bericht over een "geheim akkoord" tussen de Verenigde Staten en Turkije. De gerechtelijke zitting kende vandaag bovendien een bizar verloop doordat verschillende getuigen à charge elkaar tegenspraken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.